Коментари

Николай Милчев: Скоро ще ни е срам да се обадим за линейка

Николай Милчев: Скоро ще ни е срам да се обадим за линейка

lineika_bgnes
Само до няколко дена работите с Ковид 19 така ще се извъртят, че заразените ще започнат да изпитват срам – че тежат на здравната система и я претоварват, срам, че са допуснали да се заразят.
А близките им няма да смеят да звъннат на Спешна помощ, защото вече най-подробно знаят каква е технологията – след всеки заразен – нови облекла, дезинфекция на линейката, обеззаразяване на входове и апаратури и така нататък.

Толкова сложна работа, че просто на човек да му е жал да се обади за линейка.

 

 

Ден след ден ние затъваме в процедури и технологии. Вече знаем наизуст в коя болница колко легла има, а пък всъщност няма, кои болници приемат заразени и кои си правят оглушки, колко много липсват медицински сестри и санитари, колко възрастни и малко са лекарите. И ни се подпалва главата, и не смеем нищо да питаме.

 

А трябва да питаме – къде бяхте всички вие, господа от НОЩ-и и министерства, през тези шест месеца? – На почивка в Гърция или по вилите си на морето и в планината? Или на гости на парите си в чужбина?

 

 

Моят шурей от Арчар Видинско ли трябваше да предвиди всичко това?
Къде са ви превенциите, къде ви е логистиката, къде са ви противогрипните ваксини, къде ви е генералската чест и професорската компетентност?

 

 

 
Хубаво и трогателно е, че медиците светкат с фенерчета вечер пред болниците и с това ни казват да внимаваме. Но не е лошо да ги попитаме защо не отидат да светкат пред Министерството на здравеопазването и пред Здравната каса и не само да светкат, ами да искат осветяване на всички дейности, свързани с Ковид.

 

 

И най-важният въпрос – защо, хуманисти такива, премахнахте безплатното здравеопазване? Защо посегнахте на най-ценното достояние за човека – здравето и живота? И никакви, ама никакви приказки, че нямало безплатен обяд, не важат. Защото обядът на нашите хуманисти папагали с тлъсти банкови сметки е толкова скъп, че направо е безценен – като живота. За тях животът е обяд. А обяда сме го платили ние – с кръв и сиромашия, с бягства и смърт.

 

 

 

Ден след ден ще продължим да затъваме в технологиите на болестта, в нови ковид проблеми и в нови невъзможности. И ден след ден, като научим колко са заболелите, ще ни се свива сърцето и ще си казваме: Аз съм виновен! Аз вчера ходих до магазина. Аз вчера говорих с комшията. Аз си мисля, че е глупост децата ми да си стоят вкъщи и да казваме, че това е училище. Аз съм виновен, че всичко буксува и не проумявам как така всичко ни е наред.

 

 

После някой пак ще ни наругае и ще ни сложи с лице към ъгъла и с вдигнати нагоре ръце – да изкупуваме вината си. А ние ще си траем и ще мигаме уплашено и благодарствено пред телевизорите.

 

 
Николай Милчев, Facebook
 

Коментари

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024