Политика

Радев: Призовавам хората да не разчитат на телевизионни спасители

Радев: Призовавам хората да не разчитат на телевизионни спасители

 

115_59

 

 

Не може да дадем европейска легитимация на омразата към България, каза президентът по въпроса със Северна Македония.

 

 

 

„Правителството прогони лекари и медицински сестри от България и пак ни обещава, че пак ще ни спасява. Затова призовавам хората да спазват мерките, да се пазят – и себе си, и своите близки – и да укрепват своя имунитет. И да не разчитат на телевизионни спасители“, заяви президентът Румен Радев по отношение на последните мерки на правителството за справяне с кризата с коронавируса.

 

 

 

Запитан какви мерки трябва да се вземат в краткосрочен план, той отговори: „Знаете, че аз многократно призовах правителството да подаде оставка с ясен мотив: Не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцелване, да води страната през такава сложна криза – здравна, созиална, икономическа. Резултата го виждаме, той е налице – пропуснато беше ценно време да се направи необходимата подготовка. Сега виждаме панически действия. Призовавам хората към спокойствие, но стриктно спазване на мерките

 

 

 

Румен Радев бе запитан и за карантината, която му бе наложена и обясни появяването си на публично място така: „Беше ми връчено предписание от РЗИ, което изтече снощи. 10 дни е карантината“

 

 

 

 

След което заяви, че призовава хората към подкрепа на лекарите и на медицинския персонал. „Те имат нужда от всяческа подкрепа в този труден момент от всички нас“, добави той.

Президентът бе запитан дали едно служебно правителство щеше да се справи по-добре с коронакризата.

 

 

 

„Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери, кравеферми и т.н., беше изпуснато важно време за много отговорни действия. И непопулярни. Затова едно правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Сега виждаме панически мерки, комсомолски ентусиазъм – трудно ще стане така. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме„, каза Радев.

 

 

 

Той взе отношение и по зациклилите преговори за влизане на Северна Македония в ЕС. И каза:

 

 

 

„Само след три часа имам разговор с германския президент Щайнмайер и това ще е една от темите. Аз очаквам българското правителство да се пребори за глава 35 от преговорната рамка, която да бъде вложена цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент преди 1 година – като ясно обособени критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и оттук изходът е само един: отлагане на преговорите, дакота не се сключи ясно обвързващо двустранно споразумение между България и Северна Македония.

 

 

 

Членството на Северна Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и нашето културно-историческо наследство няма да бъде никога поставено под въпрос от външни фактори. Като страна, отговорен член на ЕС, ние не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми.

 

 

 

 

Не можем да дадем европейска легитимациа на омразата към България. Не можем, като самоуважаваща се нация, 3 години след подписване на нашия договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи, в паметници, на сайтове на униврерситети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност.

 

 

 

 

Така че това, което в момента се опитват с вяли декларации за език и за име – това е само част от проблема. Проблемът е много по-дълбок. Той е свързан с нашата национална идентичност, с нашия суверенитет. Така че това изисква едно много добро споразумение – дали ново, дали анекс към настоящия договор, но да има ясно правно обвързване. Не можем да си позволим да нарушаваме решения, взети от българското народно събрание с консенсус преди 1 година.“

 

Сега

 

segabg.com

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024