Политика

Ревизоро хвърли в паника парламента: Догодина ще има водни бунтове, Бургас остава без вода

Ревизоро хвърли в паника парламента: Догодина ще има водни бунтове, Бургас остава без вода

 

768x432 (1)

 

 

 

 

Шокиращи данни за ВиК сектора, за язовирите и тяхното стопанисване изнесе министърът на околната среда Емил Димитров- Ревизоро.

 

Бургас може да остане без вода, защото язовир „Камчия“ е празен, след 6 месеца предстои водна криза, ще има водни бунтове. Още през месец май следващата година. „Ще се случи „Перник-2“, аз не се заигравам политически. Това предупреди в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 

 

 

 

 

Той се оплака, че са писани 20 писма, след които обаче до момента няма направено. „Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички. От януари пиша всеки месец доклади. Никой – кметове, партиен елит, общински съветници. Никой нищо не е направил. Цяло лято чакам един пиар да каже кога ще е първата копка. Нищо, България се управлява от пиарите.

 

 

 

 

Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес“, каза още в задъхано изказване Димитров. Емил Димитров отчете кои са проблемните язовири в България Проблемни са три язовира – „Ястребино“, „Тича“ и „Камчия“.

 

 

 

 

 

Той поиска извънредно думата в пленарна зала и уточни, че изявлението му е заради форсмажорни обстоятелства.

 

„Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никой от политическа сила“, заяви той.

 
540 язовира у нас са от първа степен на потенциална опасност.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир „Камчия“.

 

 

 

 

 

От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване“, каза министърът. Нищо не последва от това, посочи той.

 

 

 

 

 

От септември Димитров предупреждава всички общини в областта за проблема.

МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера“, каза Димитров.

 

 

 

 

Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, каза министърът и допълни, че кметът на Бургас има роля на зрител в тази ситуация.

 

В Бургас ще се случи Перник 2, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той съобщи, че от месец май в случай, че продължава да не вали Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна дестинация.

 

 

 

 

Освен прочутата по Нови Искър кал, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бурас. Защо? От месец януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвети по водите“, каза министърът.

„Какво мислите, че стана в резултат на тези 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, пердавания, публикации – нищо. Нула. Няма забит един пирон, ако има – покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод“, коментира още министърът.

 
Димитров заяви, че на призивите му цяло лято да се започне, докато е топло, има възможност да се копае, не е постъпил нищо.

„Областни ръководства, кметове, партиен елит – никой. Този проблем не съществува. Единстевният, който е поел отношение е бил Валери Симеонов. Само той, но нищо не може да направи“, коментира още Емил Димитров.

Догодина ще има един път парламентарни избори, после президентски избори и накрая водни бунтове, защото обезпечеността е 40 – 45 % към днешна дата“, каза още министърът.

 

 
„Защо съм дошъл при вас? Да ви се помоля. Да поискам съдействие, не да носите моята отговорност. Аз ще си нося кръста“, каза още Емил Димитров. Той обяви, че няма телефона на Господ да знае кога ще вали.

Според него решението не е във Временна анкетна комисия, не с разговори. Той призова да дойдат по двама представители от парламентарна група в министерство на екологията, за да видят всички съществуващи карти.

 

 

 

 

Той посочи, че на призивите му цяло лято за тръбопровод, не е постъпило нищо. „Това е схемата, която сме дали септември месец на всички областни управители. С всички намаления – май месец няма вода. Тази схема я имат всички. Изпратил съм им я официално. От септември всеки месец, а от януари месец пиша всеки месец доклади“, каза още Димитров.

Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо

 

 

 

.

 

България се управлява от пиарите. МЗХГ и МРРБ воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера, разкри ужасяващата картина на държавното управление министър Димитров

 

 

 

 

 

„Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него. Няма да го казвам“, каза още Емил Димитров.

„Къде е моят проблем. Имаме 52 национално значими богатства – язовири. Те са обществени. Щом започват изборите, всеки започва да се присъединява, всеки почва да използва политически натиск, всеки почва да ги съсипва“, каза още Емил Димитров.

 

 

 

 

 

Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата работа, посочи още Ревизоро. Той бил казал, че ще построи нов язовир. „Как се строи язовир за 5 месеца?“, попита Димитров. Друга негова идея била станция за обезсоляване на морската вода. Според Ревизоро, това е абсолютно невъзможно, защото няма подходящ парцел поради това, че Черноморието е в зоната „Натура 2000“.

 

 

 

 

Язовир „Студена“ винаги е бил пълен. Язовирът е на МРРБ, стената, цялата система, е на МРРБ. МОСВ само пуска граници. Нарочно го изпуснали, за да не използват водолази“, описа ситуацията в Перник той. „Загубиха изборите и кметицата и областната се покриха“, каза Емил Димитров.

 

 

 

 

„Политически решения съсипват язовирите. Пернишкият кмет го помолих да си подаде документ да узаконим Софийския водопрод, ще ме дава на съд. Моля го да си извади разрешителното, ще ме дава на съд. Щом се напълни язовира, кражбите започнаха пак, два пъти повече от преди се ползва вода.

 

 

 

Има 283 броя извори и сондажи, ползват се 13 броя, всичко е унищожено, закачаме се към държавния язовир и всичко е готово“, продължи той да изброява проблемите. „Съсипвате язовирите. В момента един язовир е затворен заради един град от 2000 души, който не иска да си ползва сондажите. Поредното ново безумие – тук някой зад гърба ни внася решение тези земеделци да си правят водни войни, да копат и преграждат където си искат. В партиен диктат затваряме язовира. Този язовир на баща ми е ли е? Поне подземните източници да спасим, това е водата на децата ни, едно безумие води до второ и трето“, заяви още Емил Димитров.

 

 

 

 

 

Той призова и депутатите да проявят разум и да вземат бързи мерки. Дошъл съм като синя каска с разумно предложение, сподели Ревизоро. „Земеделското министерство има стотици язовири, но не развъжда рибата там, иска да се намърда през задната врата. Създавате проблеми, трябвало да усвоявали пари, ами усвоявайте си ги във вашите язовири. „Копринка“ пълни язовир „Жребчево“, той захранва речните тераси, които захранват Сливен, Нова Загора, четири окръга. От същата река Тунджа ние поливаме в Стара Загора и Ямбол. Една река, два язовира трябва да пълним още два язовира, а язовирите бяха празни. Тази години след три години суша, нивата на налягането падна рязко през август. Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стара Загора бяха на косъм да останат без вода.

 

 

 

 

 

При празен язовир и пресъхващи сондажи, земеделците искат да поливат, екология трябва, енергетиката иска да охлажда. 70 км. трасе, пускаме 5 000 000 кубика, идват 800 000, другото попива. Пускаме водата, ускоряваме, спасихме положението. Дадохме вода и идва собственикът на „Копринка“ и вика, че трябвало да мести садките? Кое е по-важното? Ние се занимаваме с риби, защото някой влязъл в държавния язовир“, описа още ситуацията.

 

 

 

 

 

„Втори пример – Кърджали. Три язовира, каскада, истински подвиг. В първия язовир вали дъжд, има садки. Там се пълни бързо. Идва тоя от „Кърджали“ и ми вика: Защо ми празните водата?“, продължи Емил Димитров.

 

 

 

 

„Дошъл съм при вас да поискам да вземем решение, не с комисия, с разговори тук-там, да ви поканя да дойдете двама представители от партия, ще ви покажа картите и черните карти, които се крият, само няма да ги снимате. Догодина ще има водна криза в земеделието. Ще имате три избора догодина – един път парламентарни, един път президентски и водни бунтове. Аз телефон с дедо Боже нямам, не знам дали ще вали“,заяви още министърът на водите и околната среда.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024