Русия

Русия към САЩ: Спрете с провокациите, ще има ответни действия

Русия към САЩ: Спрете с провокациите, ще има ответни действия

 

112_26

 

 

Русия официално призова САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като заплаши, че си запазва правото да отговаря на подобни действия.

 

 

Изявлението на руското МВнР е по повод навлизането на американския миноносец „Джон Маккейн“ (USS John S. McCain) в залива Петър Велики в Японско море, на 2 км навътре в териториалните води на Руската федерация. Инцидентът стана на 24 ноември, като американският миноносец бе пресрещнат от руския кораб „Адмирал Виноградов“, който дори го заплаши, че ще използва „маневра за таран“, ако не напусне веднага руските териториални води.

 

 

 

„Фактът на навлизането на американски военен кораб в териториално море на Руската федерация не създава и не може да създава никакви международно-правни последствия за статута на съответната акватория. Настоятелно призоваваме САЩ да се въздържат от подобни авантюри в бъдеще. В противен случай отговорността за възможните последствия ще лежат напълно върху американската страна. Оставяме си правото на ответни действия“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

 

 

„МВнР на Русия изразява решителен протест. Квалифицираме станалото като откровена провокация, насочена към нарушаване на мира и добрия ред“, пише още в съобщението.

Външното министерство пояснява, че навлизането на американския миноносец е било „с намерението да се постави под съмнение международно-правният статут на залива Петър Велики“.

 

 

 

„На Вашингтон е добре известна позицията на Русия по отношение на тази акватория, която се явява вътрешни води на нашата страна и върху която се разпространява суверенитетът на Руската федерация. Опитите да се твърди друго са недопустими“, добавят от МВнР.

 

 

Оттам също така отбелязват, че във връзка с инцидента е бил направен „твърд демарш спрямо американската страна по военно-дипломатически канали“.

 

 

 

„Очевидно, че чрез подобен род „дрънкане на оръжие“ САЩ съзнателно отиват на обостряне, отново потвърждавайки, че в сегашния исторически период силовите методи за защита на собствените външнополитически позиции за тях са най-предпочитани“, завършва руското изявление по повод инцидента от 24 ноември.

 

Сега

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024