Политика

10 месеца след началото властта се сети да приема Национален план за готовност при пандемия

10 месеца след началото властта се сети да приема Национален план за готовност при пандемия

 

na-zhivo-kakvo-vklyuchva-balgarskiiat-742

Ние не затваряме всичко, затваряме местата, които считаме, че са най-рискови, с голямо струпване на хора. С недобро чувство забелязвам какво се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта за събирания по различни поводи. Регистрацията на заведения и т.н., възприемането на събирането на до 15 човека за частни поводи за задоволяване на образователни потребности на децата, организирането на хотели, които правят събирания за 8-ми декември, къщи за гости с частни партита. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

 

 

 

„Ние сме дали тази рамка, ако някой се опитва да надскочи заповедта, може да се измисли хиляди вратички, въображението е голямо. Много е трудно да осъществим контрол навсякъде, за да проверяваме как и къде нещата се случват правилно. Забраната е само за три седмици, не говорим за спирането на цялата държава“, отново повтори здравният министър и призова медиите да му пращат сигнали с нарушения.

 

 

 

 

Здравният министър обяви, че вече има положителни сигнали от наложените мерки. Ангелов обяви, че имат и план за разхлабването им, като първо ще се отворят детските градини и яслите.

 

 

Приблизителната сума, която е отпусната за справянето с ковид пандемията у нас, минава 2 млрд. лева, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

По негови изчисления само сумата за медицинските служители на първа линия, достига 80 млн. лева на месец, скоро тази сума може да надмине и 100 млн., посочи той по време на представянето на националния план за действия в пандемия.

„При изготвянето му са използвани насоки от СЗО и Европейския център за превенция от заболяванията. Основните цели са ограничаване на заболяемостта и смъртността, осигуряване на възможности за лечение, поддържането на основни за обществото сектори, осигуряавне на важна за обществото информация.

 

 

 

 

Държа да подчертая, че представеният национален план е документ, основополагащ за справянето на държавата, необходим и за реализирането на всички действия за справянето на определена пандемия. Той е основата, с която се изработват плановете за конкретно заболяване, имаме такъв за борба с грипа, имаме и за ковид пандемията. Ако се изправим пред друга пандемия, ще бъдат изработени и други планове“, посочи здравният министър.

 

 

 

 

Според него планът дава основните насоки и точки – как да прекъснем епидемичния процес, да осигурим в най-кратък срок ваксини, през това да се осигури нормалното функциониране на държавата – доставките на храна, ток, вода, газ, дейността на важни органи – МВР, Пожарната, държавното управление и стигнем до комуникационната стратегия.

 

 

 

„Ключово значение имат посланията към хората, правдивата информация, а и на какъв език се казва, защото виждаме как 20-30% твърдят, че няма такъв вирус. След Нова година започваме имунизацията, ще има хора, които няма да искат да си сложат ваксините, тогава какъв ще е ефектът?“, попита националният здравен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

Според него няма скрита заболяемост при тестването с антигенни тестове и тези с PCR. Няма държава която е приравнила двата теста, кетогоричен бе той.

До четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу к-19, който първо ще бъде представен пред правителството за утвърждаване, посочи проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

 

„Продължава да съществува усещането че ваксините ще бъдат наложени. Не, те ще бъдат доброволни и всеки, който пожелае да ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат безплатни за българите. Ангажимент на правителството е – всеки един, който пожелае да бъде ваксиниран срещу К-19, да получи такава ваксина, каквато пожелае. Ваксините у нас ще бъдат тези, които пристигат и във всяка една европейска държава“, увери министърът.

 

 

 

 

Той посочи, че държавата купува фризери за ниска температуа за ваксината на Пфайзер – 4 на брой, които са достатъчни за логистиката на първата доставка, настоя Ангелов.

С тях първоначално ще бъдат оборудвани в София (Булбил София, СРЗИ-) и РЗИ Бургас.

 

 

 

По думите на здравния министър те ще бъдат достатъчни, за да приемем първата ваксина. После ще се мисли и за другите градове.

По отношение на българската ваксина – не е ясно кога и как тя ще бъде готова, до нас такава информация няма, коментира още здравният министър.

Вижте!

 

Глас бг

Политика

More in Политика

b737a278e596325a8afe9087d3824c5b

Версия: Ако Пеевски изключи 15 депутати от ДПС, вторият мандат отива при ПП-ДБ

юли 3, 2024
big_bigdd4a5

Доган гони Пеевски на извънредно заседание на Централния съвет на ДПС

юли 3, 2024
big_6

Тежко разцепление в групата на ДПС не осигури мнозинство за кабинета „Желязков“

юли 3, 2024
big_bigdd4a5

Епохален сблъсък за ДПС и България: Пеевски срещу Доган – кой ще победи?

юли 3, 2024
ezgif-3-bd2a055b4f

RND: Американските войски в Германия се готвят за терор, базата в България – в повишена готовност

юли 1, 2024
169373007419153

Борисов не може да се примири – дава „последен шанс“ на ПП-ДБ, ако не – ще им го върне тъпкано

юли 1, 2024