Политика

Борисов успокоява Русия: Невярно е, че готвим удар в Черно море, флотът ни е в окаяно състояние

Борисов успокоява Русия: Невярно е, че готвим удар в Черно море, флотът ни е в окаяно състояние

 

borisov-nevarno-e-che-balgaria-gotvi-udar-okolo-cherno-more-flotat-e-v-okaano-sastoanie-1

 

 

 

Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави.

 

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, опровергавайки появилите се твърдения, че в България има оръжия, с които се подготвя удар по държави около Черно море.

 

 

 

Коментара премиерът Борисов направи по време на посещението си в БулБИО.

 

 

 

„Единственото, което се прави различно в България в последните месеци, е да се подновяват самолетите, което всички знаете, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години.

 

 

 

Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да ги сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия“, отбеляза министър-председателят.

 

 

 

 

Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам – не са насочени срещу Русия или някоя друга държава“, обяви той.

 

 

Премиерът Борисов изтъкна още, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети Ф16 Блок 70, които страната ни закупи.

 

 

 

 

Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

 

 

 

По нейните думи, се увеличава броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на Алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия. „Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, продължи тя.

 

 

 

 

„Това предизвиква сериозно безпокойство у нас. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на Алианса, а неговите страните-членки да реагират съответно“, каза дипломатът. „Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави“.

 

 

 

 

Само преди дни Русия официално призова САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като заплаши, че си запазва правото да отговаря на подобни действия. Изявлението на руското МВнР бе по повод навлизането на американския миноносец „Джон Маккейн“ (USS John S. McCain) в залива Петър Велики в Японско море, на 2 км навътре в териториалните води на Руската федерация. Инцидентът стана на 24 ноември, като американският миноносец бе пресрещнат от руския кораб „Адмирал Виноградов“, който дори го заплаши, че ще използва „маневра за таран“, ако не напусне веднага руските териториални води.

 

 

 

Факти БГ, Сега

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024