ОБЩЕСТВО

Мутафчийски: Първите пингвини скочихме. Косатката я няма, време е и другите да скочат

Мутафчийски: Първите пингвини скочихме. Косатката я няма, време е и другите да скочат

31d4ac31609f4844a90af9596c8507eb
Никакви усещания неприятни няма. От време на време усещам мястото на убождане. Не съм имал температура и отпадналост. Съвсем нормално. Първите пингвини скочихме. Време е и другите да скочат. Няма я косатката. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, който вчера бе ваксиниран срещу коронавирус с препарата на „Пфайзер и „БиоНтех“.
  Мутафчийски продължава да стои зад всяко от знаковите си изказвания и е готов да повтори всяко от тях. Това заяви самият той в интервю за предаването на bTV „Тази сутрин“. Председателят на Националния оперативен щаб приема изострената обществена полемика като негативен резултат от успеха на първата вълна от мерки срещу пандемията от коронавирус през пролетта.

Бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на колегите ми в реанимацията и клиниките. Трябваше да се даде пример какъв е изходът от това нещо. Има огромно недоверие в който и да било в България, не само в лекарите. Запази се частица доверие към тях. Лекарите са останали единствените, които в кризата запазиха доверието. Човек, когато има болка и болест, отива при лекар и се надява. Там е спасението, не отива при никой друг.

 

 

 

Чух се с колегите. Във ВМА вчера бяха ваксинирани 80 човека ,няма никакви оплаквания. Подписах информирано съгласие. Беше спазена процедурата, държа на това и не трябва да има компромис за когото и да било.

 

 

 

 

Трудно мога да коментирам за отговорността. Решенията от целия ЕС са взети от ЕАЛ и ЕК. Тя гарантира, че са спазени всички процедури. Държавата носи пълна отговорност за ваксината. Могат да са много причините за нежелани ефекти. Тук влиза и логистичния път на ваксината – дали са спазени всички условия, дали са спазени реципиентите.

 

 

 

Дилемата за коя да е ваксината, ще е след три месеца. Сега няма, защото е одобрена една – тази на Пфайзер. Този продукт е ефективен, не вкарва никакъв продукт в ядрото на клетката.

 

 

 

 

Един от най-големите производители на месо в САЩ е предоставил своите хладилни камери за ваксините. Щом бусовете изпълняват условията, не виждам проблем. Има нещо в кашоните-температурометър. Показва във всяко едно време при какви температурни режими е била. Всяка ваксина има история при какви температури е била. Проверявам се за антитела. Не съм имал среща с този вирус. Нито един от моето семейство не е имал допир с него.

 

 

 

Ще се натрупат данни, за да може и колебаещите се да вземат решение за ваксината. В България с лека ръка се приемат медикаменти, които не са изпробвани и на 50 души. В началото на годината ще дойдат ваксини за 60 000 човека. Чака се и пратката на „Модерна“. Очакваме дебюта на „Астра Зенека“, които имат трудности ,но са намерили решение. За 2 часа ваксинирахме 80 човека във ВМА. Можем да се справим.

 

 

Ще има мобилни групи за ваксиниране, особено за домовете за възрастни хора.  Нямаме време и затова се готвим сериозно. Около 100 човека, болни от коронавирус,  има във ВМА. В момента 23-ма са в тежко състояние. Скоро отбелязахме изписването 93 годишен пациент след интубация. Поне веднъж седмично влизам в ковид отделението. Вижда се умора. Но там всички пациенти споделят едно и също-какви са тези хора, те са извънземни! В новите клиники виждам ентусиазъм.

 

 

 

 

Относно знаковите изказвания си изказвания, Мутафчийски е категоричен, че не се срамува от нито една дума и би казал същото и сега.

 

 

„Ние станахме жертва на собствения си успех. Забравихме се, решихме, че не е страшно. Това не беше процес само тук, а в цяла Европа. Хората се умориха още на първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем ситуацията“, заяви Мутафчийски.

 

 

 

Много плашела военната униформа. Българите са забравили как са изглеждали техните военни и техните генерали. Нося я на работа. Когато бях извикан по заповед на премиера, всеки военнослужещ се явява с униформата. Не се срамувам от нито една казана дума. Не съм пророк, но мога да следя процесите в света и да ги анализирам и да установя, че няма как да ни подмине. Тази инфекция не признава граници.

 

 

 

Ние изкарахме първия удар леко благодарение на взетите мерки. Отчете се кои държави имат добро справяне-тези, които са взели най-рано мерки-януари и февруари. Ние сме към държавите, които взеха по-късно мерки. КПП-та бяха ,защото имаше заболеваемост по региони. Сега тази мярка няма ефект. През лятото станахме жертва на успеха си. Решихме, че не е толкова страшно. Политиците започнаха да гледат на нас с недоверие. Хората се умориха още на първата вълна.

 

 

 

 

Най-вероятно ще има повишаване на заболеваемостта, след като се разхлабят мерките. Надавам се ваксината да окаже влияние. Новият щам е мутант, който не преобразуван до нов щам. Щом е хванат, значи писиар тестовете го хващат. Скоро ще разберем дали ваксината му действа. ОТ „БиоНтех“ може да се произведе нова ваксина, ако е необходимо“. Не може дълго да изморяваш хората и да те свързват с безизходица и страх. Стремях се да бъда обективен. Аз говорих само истината и тя водеше само до страх. Затова сам реших да сляза от медиите. Реакцията на хората по улиците е сърдечна и досега. Това е притеснително. Не минавам метър, без някой да ме поздрави. Приятно е, но е смущаващо.

 

 

 

Имам философия на поведение и тя не мръднала досега-да се запазят хората, живота им, за да стигнем до ваксина. Това бе едно от първите обръщения на г-жа Меркел. Казах, моля ви слушайте политиците, на които не им предстои преизбиране. На нея не и предстои преизбиране“, уточни той. Относно доц. Атанас Мангъров той каза: „Не познавам този човек. Кога и къде да се запознаем?“

 

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/gen-mutafchiiski-parvite-pingvini-skochihme-kosatkata-niama-vreme-drugite-skochat.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024