Русия

Русия въведе контрасанкции заради Навални. Първите ударени са Германия, Франция и Швеция

Русия въведе контрасанкции заради Навални. Първите ударени са Германия, Франция и Швеция

 

кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

 

 

 

Русия въведе контрасанкции в отговор на европейските санкции срещу руски граждани, замесени в случая Алексей Навални, предаде ТАСС.

 

Посланиците на Германия, Франция и Швеция днес бяха извикани в руското външно министерство и получиха списъци на свои граждани, на които се забранява да влизат на руска територия, защото са „нагнетявали антируска санцкионна активност в ЕС“.

 

„Решението се придържа към принципа на взаимност“, се казва в изявление на миинистерството.

 

Москва смята за неприемливо прилагането от ЕС на санкции по отношение на руски граждани „под предлог за тяхната мнима причастност към инцидента с Навални“.

 

Министерството определя европейските санкции като „незаконни ограничителнии мерки“. „Страните, станали инициатори на тази крачка, не представиха доказателства по това дело не само на руските власти, но и на своите партньори в ЕС“, се твърди в изявлението.
Москва смята за неприемливо ЕС да приема санкции срещу редица руснаци под предлог за предполагаемото им участие в инцидента с Навални.

„Считаме за категорично неприемливо за Европейския съюз да предприема незаконни ограничителни мерки срещу редица наши сънародници под предлог на предполагаемото им участие в инцидента с руския гражданин Алексей Навални, по предложение на водещите държави-членки. Освен това страните, които инициираха тази стъпка, не предоставиха доказателства по този случай пред руските власти, въпреки многократните ни апели към тях“, заявяват от министерството.

 

„Във връзка с гореизложеното руската страна, въз основа на принципа на реципрочност, взе решение за разширяване на списъка с отговори на представители на държави-членки на ЕС, на които е забранено влизането на територията на Руската федерация. Включва тези, които участват в ескалирането на антируската санкционна дейност в рамките на ЕС“, се казва в съобщението.

„Съответните вербални ноти на руското външно министерство, информиращи за тази стъпка, бяха предадени на ръководителите на дипломатически мисии на Германия, Франция и Швеция и изпратени на делегацията на ЕС в Москва“, заявяват още от министерството.

 

След като получиха вербалните ноти, тримата посланици си тръгнаха половин час по-късно, без да направят коментари пред журналисти.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред ТАСС, че посланиците на Германия, Франция и Швеция в Москва са призовани в Министерството на външните работи във връзка с въвеждането на антируски санкции от ЕС. Както кореспондентът на ТАСС съобщи в сградата на дипломатическия отдел, те останаха там около половин час. Дипломатите не отговориха на въпросите на журналистите.

Русия

More in Русия

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024