ОБЩЕСТВО

Кантарджиев за Мангъров: Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира

Кантарджиев за Мангъров: Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира

1280-840-kantardzhiev

 

 

 

 

„Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране – човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен“.

 

 

 

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция. Тя e на тема „Ваксини, имунизации – от основните принципи към новите разработки“.

 

 

Той не пропусна да отправи задочен „поздрав“ към доц. Атанас Мангъров, като на въпрос за т.нар. „стаден“ имунитет, отговори: „Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира, ние говорим за колективен имунитет“.  

 

 

 

Според него до края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани. По думите му известните мутации на COVID-19  не пречат на ваксината. „Кръв от ваксинирани убива британския вариант“, каза още той. И допълни, че вероятно няма да е нужно да се ваксинираме всяка година.

 

 

 

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил живота ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме“, поясни Кантарджиев.

 

 

 

 

Кантарджев бе категоричен, че ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна, но може да не е много ефективна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която ще предизвика нежелани реакции”, твърди  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

 

„Колкото е по-опасен и смъртоносен един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкоз е по-генетично разнороден“, каза още професорът.

 

 

 

Професорът обясни, че на 10 000 един може да боледува втори път. И докладва 13 алергични реакции на 1 милион души население досега с иРНК ваксините.

 

 

 

На въпрос на Lupa.bg дали назалните ваксини срещу коронавируса са близо до финална фаза, проф. Кантарджиев обясни, че те биха дали много добър локален имунитет. И подчерта, че на тях също се възлагат големи надежди. Оказва се, че у нас назалната ваксина срещу инфлуенца, под формата на спрей, е била спряна преди няколко години заради странични реакции – като обясни, че става въпрос за вирусни инфекции на нервната система. В САЩ обаче този вид имунизации продължава.

 

 

Лупа бг

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024