ОБЩЕСТВО

Кунчев със строго предупреждение за протестното отваряне на заведения на 1 февруари: Ще има санкции!

Кунчев със строго предупреждение за протестното отваряне на заведения на 1 февруари: Ще има санкции!

 

9d8c0905c43c54bd3d5b72c99aa3a553

 

 

 

По досегашни наблюдения очакванията, че училищата са страшно гнездо на зараза, не се потвърдиха. Естествено, там където има по-голямо събиране, няма как да няма предаване. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на Нова тв. 

 

 

„Практиката зависи от това в каква възраст са учениците – очевидно е. Пускането на деца от 1-ви до 4-ти клас и градините – нямаше никакъв ефект за повишаване на заболеваемостта“, уточни той.

 

 

 

Помолен да коментира реплика на доц. Мангъров, доц. Кунчев отвърна: „След вчерашната информация за Мангъров и бъдещето му политическо развитие, не желая да обсъждам нищо за него“.

 

 

 

На упреците, че „няма доказано заразяване в заведенията, а училищата са отворени“, той отговори: „Несериозно е от чисто епидемологична гледна точка. Какви доказателства да има?! Човек е бил в ресторант 2 часа, не е ясно къде е бил преди това. Има точни проучвания за степента на риска в отделните места. Нощните заведения са на едно от първите места. Това е научно доказано с експерименти“.

 

 

 

Относно евентуалното отваряне на ресторанти на 1 февруари с цел протест доц. Кунчев каза: „След проверка следват санкции. Много се надявам да не го направят. Наистина разбирам положението, в което се намират. Започнаха плащанията – в това няма никакво двусмислие. Но това не бива да става за сметка на общественото здраве. Силно се надявам на разбирането им“.

 

 

 

„Ако има болно дете, много зависи в какъв кръг се движи. Ако е без предпазни средства, значително се увеличава рискът за заразяване. Стремим да запазим принципа на пашкула за несмесване на отделни паралелки. По мои впечатления в училищата е направен много добър ред за спазване на мерки. Видях в едно училище как децата с удоволствие ползваха топлата вода, сапуна и дезинфектанта“, заяви той.

 

 

 

Запитан колко са дали положителна проба за новия британски щам у нас, той отвърна: „Рано е да кажем точна цифра, защото направихме насочени изследвания към тези, които са се върнали от Англия. Въпреки това от 50 изследвани 8 излязоха положителни. Вероятно, ако бяхме изследвали и други, щеше да има още случаи“.

 

 

 

Маската пази основно околния, а не толкова болния, припомни главният държавен здравен инспектор.

 

 

Той коментира и изборите на 4 април. „За мен от чисто медицинска гледна точка единствено е добре да се имунизират тези участници в подвижните изборни секции, които директно ще контактуват с изолираните и карантинираните. За другите е едно и също… Но по това време ще има достатъчно ваксини, особено ако днес получи разрешение „Астра Зенека“, увери доц. Кунчев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024