ОБЩЕСТВО

Кунчев: Трудно ще ваксинираме 70% от населението до края на годината

Кунчев: Трудно ще ваксинираме 70% от населението до края на годината

 

big_23

 

 

 

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира пред БНТ ситуацията с коронавируса.

 

 

 

„Има едно нездравословно фокусиране върху „здравния“ характер на изборите. Има много места, на които можеш да се заразиш много по-лесно, отколкото на изборите. На изборите гласуваш за около 10 минути, ще създадем и организация. Всички членове на секциите ще бъдат ваксинирани, ще бъде задължително носенето на маски и навсякъде ще има дезинфектанти“, заяви Кунчев относно изборите.

 

 

 

„Ние искаме 14 милиона доза ваксини. Въпросът е какви количества могат да произведат фирмите. Няма много ваксини в този начален период, но след месец ще дойдат много ваксини. Големият проблем ще бъде да достигнем тези 70% от населението, които да бъдат ваксинирани. За съжаление не мисля, че това ще стане до края на годината.

 

 

 

Това, което правим е да предоставяме постоянна информация. Всеки, който има въпрос трябва да има отговор за ваксините. Няма смисъл от система за ваксините. Винаги е различно, някои се отказват, други се местят. Няма как да имаме точна бройка. В момента знаем колко хора искат от учителите и социалните домове да се ваксинират.

 

 

 

 

Сега останаха още малко и от медицинските лица. Няма да спираме никой да се ваксинира. В частните социални домове нямаме помощ. Не са осигурили медицинско лице да извършва ваксинациите, но ние ще се справим. Всеки български гражданин, който желае ще бъде ваксиниран. За мен няма значение с коя ваксина ще бъде направена ваксинацията“, добави Кунчев.

 

 

 

„Успяхме да овладеем вируса, но трябва да задържим тези показатели. За мен няма накъде повече да задържаме мерките и трябва да ги разхлабим. Лошото е, че идва още непознати варианти на коронавируса в Англия, Бразилия, ЮАР. Те не са нов щам. До края на януари можем да мислим за разхлабване на мерките. Няма обаче да стане веднага всичко. Имаме основания за оптимизъм, но трябва да бъдeм внимателни. Продължаваме да търсим баланс“, каза още главният държавен здравен експерт.

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024