СВЯТ

Феномен: Нула заразени за цяла година на италиански остров – без мерки, без карантина!

Феномен: Нула заразени за цяла година на италиански остров – без мерки, без карантина!

 

zashto-tozi-italianski-ostrov-niama-261

 

 

 

 

Разпространението на коронавируса е по целия или по-точно почти целия свят. Има обаче кътчета, където заразата не успя да се промъкне. Италиански учени са изследвали феномена на остров Джилио, където нито един от жителите не се е заразил с COVID-19, въпреки че инфектирани хора от континента многократно са идвали там, а самите островитяни не са спазвали социална дистанция. Резултатите от изследването са публикувани на сайта medRxiv.

 

 

Остров Giglio се намира край бреговете на Тоскана. Това е едно от малкото места в Италия, където все още няма регистрирани случаи на COVID-19 сред местното население, всички случаи са само сред идващи отвън туристи. И въпреки, че тези туристи са били в тесен контакт с местните жители, дори това не е довело до разпространението на болестта.

 

 

 

Фериботът се движи до острова два пъти на ден, като всеки път докарва по около десет души от континента. Малкият остров е затворена среда, а гъстотата на населението в селата му е почти най-високата в страната.

 

 

През пролетта на 2020 г. на острова нямаше заповед за поддържане на социална дистанция или каквито и да било карантинни мерки. По този начин на теория смесването на посетителите с местното население би трябвало да доведе до избухване на масивно огнище с инфекция, но това не се е случило.

 

 

 

Учени, ръководени от Антонио Боняни от Университета в Милано, проведоха обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г., за да разберат причината за резистентността на островитяните срещу коронавирус.

 

 

Авторите си поставиха за цел и да открият евентуално антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи, ако има такива. Всички възрастни в трите основни населени места на острова взеха участие в бързия тест.

 

 

Изследователите са използвали бърз тест за антитела, както и PCR тестове за слюнка. Авторите са проверили 634 души, живеещи на острова, и 89 посетители.

 

 

 

IgM антитела бяха открити само у един жител, който пристигна в Джилио в края на пролетта и е асимптоматичен. За да потвърдят положителния резултат, учените повторили теста три пъти.

 

 

 

Установено е, че други двама души, които преди това са имали положителен PCR тест, имат IgG антитела. Няма положителни резултати сред пробите от слюнка.

 

 

Учените обясняват липсата на симптоматични случаи на COVID-19 на остров Джилио с два фактора. Първо, това е възможно най-чистият въздух – липсата на замърсители може, според авторите, да играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на инфекцията.

 

 

Вторият фактор е възможният кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген. Тази причина изглежда за изследователите най-убедителна, пише „Дарик“.

 

 

 

Кръстосано реактивният имунитет играе важна роля в резистентността към инфекции. Според учените имунитетът на местните жители срещу SARS-CoV-2 може да бъде опосредстван от клонинг на Т-лимфоцити CD4, който реагира на антигени на ендемични коронавируси, причиняващи обикновена настинка.

 

 

 

Авторите планират да проведат нов кръг от серологичен скрининг в бъдеще и то в разгара на туристическия сезон, когато хиляди туристи ще посетят острова, както и да изследват по-подробно микроклимата на острова.

 

 

Дарик, Глас бг

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024