Политика

Харалан: Мерките срещу пандемията провокираха „тежко инфантилно поведение“ у някои хора и групи

Харалан: Мерките срещу пандемията провокираха „тежко инфантилно поведение“ у някои хора и групи

 

big_23

 

 

 

Харалан Александров направи обзор на изминалата година. Той посочи кои са били най-важните събития в България и коментира новият подход на Бойко Борисов. Хараланов разкри и нещо прелюбопитно за правителството.

 

 

Година на амплитудите – така обобщиха изминалата 2020 г. политологът Димитър Ганев и социалният антрополог Харалан Александров пред бТВ.

 

 

 

Двете събития, които белязаха политическия хоризонт в страната, са кризата с коронавируса и избухналите протести срещу правителството.

 

 

 

Така, докато в началото на пандемията нивата на доверие към правителството се покачиха рязко, след няколко месеца – в разгара на протестите, те отново спаднаха.

 

 

 

Според Харалан Александров наложените от правителството мерки по време на пандемията миналата година са провокирали „тежко инфантилно поведение от отделни индивиди и цели групи“.

 

 

 

 

„Това, което открихме е, че една нова функция на правителството е да бъде мразено. Бих казал, че управлението се справи много прилично с тази роля. То понесе огромни удари и атаки, запази хладнокръвие, продължи да функционира в разгара на т. нар. „народни въстания. (…)

 

 

 

 

Един от големите успехи е, че Борисов даде вярна интерпретация на това, което се случва – той успя да се държи с хората, които му искаха оставката, хвърляха яйца, заплашваха и т.н., точно като с деца, които са се развилнели и трябва да бъдат оставени да се налудуват. И това се оказва вярна интерпретация, защото голяма част от тези хора се успокоиха, а някои от тях, които познавам лично, са леко засрамени от непристойните и в някакъв смисъл некрасиви жестове, на които се отдадоха“, коментира Александров, пише banker.bg.

 

 

 

 

И все пак, колкото и мрачна да ни се струва 2020 г., според Димитър Ганев излизаме от годината с положителни новини.

 

 

 

„Приключихме с втората вълна в България. Данните, които виждаме в първите дни, са особено оптимистични. Трябва да похвалим властите, защото нашите съседи, като Гърция например, не могат да се похвалят със същото. Напротив – затягат мерките. Втората добра новина е, че с добра организация една държава като Израел успя да ваксинира 1 млн. души само в рамките на няколко седмици и е дала заявка, че до края на февруари ще успее да ваксинира над 80% от населението“, коментира Ганев.

 

Политика

More in Политика

Image_18239947_40_0

Ивелин Михайлов: Управляващи ми казаха, че ако не се съгласявам с тях, ще ме унищожат до 2 седмици

юни 21, 2024
Image_18236177_40_0

Край на неописуемата драма „Радев или Главчев“: Ето кой ще отиде на великата среща на върха на НАТО във Вашингтон

юни 21, 2024
рая-1

ИТН даде зелен светофар: Рая Назарян стана председател на 50-ото НС с гласовете на 131 депутати

юни 20, 2024
пеефски - 1

Пеевски към евроатлантиците: Излезте от транса, рушим държавата, да не я подаряваме на Путин

юни 20, 2024
ЕК768x432

Унищожителен доклад на Брюксел: България значително закъснява с изпълнението на ПВУ

юни 20, 2024
нс-1

Фалстарт! Парламентът не успя да избере шеф, драмата е пълна! СНИМКИ

юни 19, 2024