Политика

Ангелов: Ваксинираните и преболедувалите да слагат маски, защото разнасят вируса

Ангелов: Ваксинираните и преболедувалите да слагат маски, защото разнасят вируса

big_2967

 

 

 

Преболедувалите К19 и ваксинираните срещу заболяването трябва да продължават да носят маски. Причината е, че макар те да не могат да се разболеят от коронавирус, могат да го пренасят. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол, цитиран от Фокус.

 

 

„Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест“, уточни министърът.

 

 

 

По думите му само при колективен имунитет ще отпадне необходимостта от носене на маски и ще си върнем живота обратно.

 

 

 

За мен е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва, заяви пред журналисти Ангелов, цитиран от „Фокус“.

 

 

Обсъжда се възможността за зелени коридори през седмицата.

 

 

„Предполагам, че сега разбират какво имах предвид, когато казах, че искам българите да са здрави, а не да бъдат излекувани. Говорих с много хора, които са по опашките и в кабинети. Искам чрез медиите да стигне до тях възможността за ваксиниране, а тя е следната: в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове в страната, които са разкрити на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ-тата, които са описани в моята заповед, те са 318 на брой. Създали сме организация чрез РЗИ с помощта на областните управители да дадат ясни и точни места, където да се случва тази ваксинация и съответно часовете, в които може да се случи“, каза министърът.

 

 

 

Здравният министър помоли всички желаещо да се ваксинират да следят сайтовете на областните управители. По думите му се обсъжда възможността за зелени коридори през седмицата след определени часове.
„Ще изчакаме експертите да преценят каква е възможността. Много зависи и какво ще бъде времето през следващите дни. Аз съм доволен от темпа на ваксинацията към момента. Постигаме добър резултат“, добави Ангелов.

 

 

 

Информационната система за записването за ваксина ще стартира може би на 3 март, каза още министър Ангелов.

„В РЗИ има ваксинирани до 1 ч. 60 човека, имаше още 40, които чакаха. Бях в Окръжна болница, където очакваха да дойдат ваксините. Вече пристигнаха. В Окръжна болница ще се разкрият около 10 ваксинационни пункта. Утре продължават. Днес ще ваксинират Окръжна болница докато могат. Същото е в Александровска. В момента нямаме записване, защото е напълно излишно. Във всяка една болница, където има ваксинационнен център всеки може да се ваксинира. Всеки ще може да се запише електронно през десетминутен интервал от време, да избере ваксинационния център, в който това ще се случи“, съобщи Ангелов.

 

 

 

 

Той добави, че тази организация, която са създали, дава резултат, но най-лошото, което се случва, че хората чакат навън.
„В момента в пунктовете има „АстраЗенека“. От ваксините , които изчакват за РИК и СИК, са ваксините на „Пфайзер“. В понеделник пристигат ваксини на „Пфайзер“. Във сряда пристигат 12 хиляди ваксини на „Модерна“. В края на месеца пристигат около 80 хиляди ваксини на „АстраЗенека“, каза министърът. Той подчерта, че вяска една регистрирана ваксина е с доказано приложение на всички хора.

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024