ОБЩЕСТВО

Ангелов: КОВИД-19 предизвиква за дълго физически и психически последици, маските няма да паднат скоро

Ангелов: КОВИД-19 предизвиква за дълго физически и психически последици, маските няма да паднат скоро

c1bb13550dad4578ac29e2a2b25db4d2

 

 

 

Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание, предаде Агенция КРОСС.

 

 

 

Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят„, отговори той на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски.

 

 

 

По отношение защо трябва да носят хората маски, когато са ваксинирали или са преболедували, отговорът е много прост. Той е следният: всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването. Това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса.

 

 

 

Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест„, заяви още министърът.

 

 

 

Разработва се клинична пътека и национална програма за грижа за пациенти с постковид синдром, посочи министърът.

 

За една година, след регистрирането на първите случаи на зараза с коронавирусната инфекция, все още има много въпроси, които търсят отговор, каза той. Инфекцията предизвиква физически и психически последици за по-дълъг период, които все още не са добре проучени, посочи министър Ангелов.

 

 

Симптоматиката засяга сърдечно-съдовата система, дихателната система, системата на обмяната и др. Често при такива пациенти се налага мултидисциплинарен подход на лечение. Обмислят се варианти с различни специалисти, имащи опит и знания да диференцират постковид симптоматиката, за преценка на състоянието на пациентите, които се нуждаят от допълнително лечение. Ако се налага и болнично лечение, са налични условия за това по съответните клинични пътеки.

 

 

В „пътеките“ има указани правила за клинично поведение в хода на диагностиката и лечението.

Въведените от областния щаб противоепидемични мерки в Кюстендил дават резултат, каза още министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

 

 

Вече е доказан британският вариант на вируса в града, още в края на миналата година, припомни министър Ангелов.

 

 

По отношение на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Ангелов заяви: „Информацията, която се изнася, е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея“.

 

 

„През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина. Проектът бе финансиран от института „Пастьор“ за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото“, обясни той.

 

 

Здравният министър говори и за една тенденция. „Във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират. Именно затова изтегляме и четвъртата фаза на имунизацията, защо има ваксини, а в същото време хора чакат за имунизация“, посочи той.

 

 

По думите му България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС, само когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024