Политика

Близка до властта агенция дава 10% преднина на ГЕРБ, а ВМРО а-ха да стане трета сила на изборите

Близка до властта агенция дава 10% преднина на ГЕРБ, а ВМРО а-ха да стане трета сила на изборите

 

 

991-ratio-izbori-biuletini

 

Ниска избирателна активност, значително повишаване на колебаещи се, които могат да повлияят на вота и потенциал на ВМРО да обере изцяло патриотичния вот.

Ето какво още разбираме от спуснатия на медиите презрилиз на „Барометър“, изобилстващ с хвалебствия и позитивни новини към партията на Каракачанов:
big_0dc4
При избирателна активност от 34,6% – формирана именно от твърдите ядра, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%. ДПС, които по принцип разчитат именно да своите твърди избиратели, ще се наредят на трето място със 7,8%.
След внезапното, но донякъде очаквано разделение на Обединени патриоти броени седмици преди изборите, воеводите успяват да привлекат гласовете не само на своето твърдо ядро, но и сред привържениците на своите доскорошни партньори, като по този начин, явявайки се самостоятелно на изборите, могат да запазят същите позиции, които преди това имаха в коалиция. За ВМРО биха да ли гласа си 7,1% от твърдо заявилите, че ще гласуват.

Ниската избирателна активност би се оказала проблем за „младите“ извънпарламентарни формации, които все още не са изградили структури от твърди избиратели и разчитат повече на потенциала на спонтанния вот и активна предизборна кампания – каквато не е ясно доколко ефективно може да проведат заради ситуацията с COVID-19.

,,Има такъв народ‘‘ биха могли да прехвърлят чертата и при ниска активност, но няма да могат да разгърнат потенциала си и да бъдат фактора в следващия парламент, в какъвто желаят да се превърнат. За тях биха гласували 6,8%. „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“ пък би трябвало да положат значително повече усилия, за да влязат в парламента и да имат някакво влияние при следващо управление. Те получават съответно 5,4 и 3,7%

Изключително висок е делът на колебаещите се, отговорили на първия въпрос с „По-скоро да“ – 22% от респондентите. Ако все пак решат да гласуват, няколко политически формации биха могли да спечелят подкрепа именно от тази група избиратели.

Кои са всъщност „Барометър България“ – ето какво пише за тях Свободна Европа през декември м.г.:

От името на “Бармоетър България” в публичното пространство се изявява само Николай Николов. Агенцията има страница във Фейсбук, където е харесана от по-малко от 200 души. Интернет сайт с данни от изследвания няма. На посочен адрес за интернет сайт се отваря страница, която зарежда изображения с надпис „A project of Bankya Analytica“ – очевидно домейнът не е подновен от агенцията и някой го е купил като шега.

 

 

Николов е чест събеседник на „ПИК ТВ“, както се нарича видео съдържанието на проправителствения сайт ПИК, а изследванията му почти винаги намират място в издания, които не крият симпатиите си към управляващите. Освен в ПИК, огласяваните от Барометър данни могат да бъдат намерени на страниците на в. Труд, а заключения като “малка подкрепа за протестите и голяма за правителството” намират място в новинарския поток на Телевизия “Европа”, в чието ръководство е бившият шеф на “Напоителни системи” Георги Харизанов, който е партиен член на ГЕРБ и казва, че е близък с премиера Бойко Борисов.

 

 

Обяснението за тази близост

 

 

Николай Николов не само е единственият говорител от името на “Барометър България”. Той е и единственият служител на фирмата. Справка в регистрите показва, че фирмата плаща здравни и социални осигуровки само на едно лице. Николов потвърди пред Свободна Европа, че това е той и други наети служители в “Барометър България” няма.

 

 

Освен участието си в социологическата агенция, която видимо дава подкрепа за управляващите и особено за националистите от Обединени патриоти, Николов има 50% участие в още една фирма – “Никар Имоти”. Съдружник на Николов в компанията е общинският съветник в София от ВМРО Карлос Контрера.

 

Всякакви коментари нататък са излишни…

 

 

Източници: Барометър България, Свободна Европа

 

svobodnaevropa.bg

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024