Uncategorized

Задава се рязка смяна на времето, температурите падат с 25 градуса! Опасност от инфаркти и депресии

Задава се рязка смяна на времето, температурите падат с 25 градуса! Опасност от инфаркти и депресии

 

de6e402b886945e6a12b294e690e50a5

 

 

 

Пролетното време с топли въздушни маси ще отстъпи в четвъртък на леден въздух, който се спуска от Украйна към Балканите. Само за 12 часа зимата ще се завърне и ще обхване нашите географски ширини. Малък Сечко ще напомни за себе си с температури до минус 10 градуса и снежна покривка от 10-15 см в неделя. Такъв обрат във времето прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

 

 

 

Още в петък зимата се завръща. Ако до средата на седмицата средните през деня са били между 10 и 15 градуса, в края на седмицата вече те ще са между 1 и 6 градуса, а в неделя, когато се очакват по-съществени превалявания от сняг – едва между 0 и 5 градуса през деня. А през нощта и рано сутрин живакът в населените места ще падне до -10 градуса”, каза Янков.

 

По думите му това е характерно за поведението на Малък Сечко, който прави обрат на времето.

 

 

 

Така в четвъртък през нощта валежите в централните и източните части на страната ще преминават в сняг, в неделя ще натрупа 10-15 см нов сняг в западните части. В планините ще има около 15 см нова покривка.

 

 

 

Сега има много бърз пренос на топъл въздух. Виновникът за това, както и за прах от Сахара, е добре изразен циклон. При нас той ще отстъпи на студен въздух от централна Европа, който ще достигне до Балканите буквално за 12 часа”, уточни метеорологът.

 

 

 

Следващите снеговалежи ще очакват около 20-и и след това около 27-28 февруари.

 

 

Рязката смяна на времето и падането на температурите с над 5 градуса за 24 часа, както се случва през тази седмица, крие риск от инфаркт и задълбочава проблеми с нервите и кръвното налягане, обяви за Lupa.bg столичен лекар.

 

 

 

 

По думите му няма как тази промяна да не оказва влияние върху човешкия организъм. Особено засегнати са хора с хронични проблеми. Ако имате проблеми с високо или ниско кръвно, сърдечни проблеми и такива с нервната система, то при промяна на времето вероятно изпитвате дискомфорт и дори прилошавания, затова трябва да сте особено внимателни в тези дни.

 

 

 

 

При ниско атмосферно налягане обикновено пада кръвното налягане и при хора с ниско такова, следват мъчителни часове, докато организмът се адаптира, казва лекарят.

При влага и студ се отключват хронични болки в ставите.

 

 

 

 

А когато има повишена влажност, хора със сърдечносъдови проблеми не се чувстват никак добре, заради понижаването на кислорода в атмосферата.

 

 

 

 

При пациентите, които страдат от невровегетативна дистония, често се променя не само физическото, но и емоционалното състояние. Неслучайно лекарите използват термина вегетоневроза. При най-малко нарушение в самочувствието усещат тревога, което на свой ред може да предизвика главоболие, сърцебиене и други неприятни симптоми.

 

 

 

 

Хора с психични проблеми като тревожност и депресия пък засилват симптомите си, когато навън е облачно или температурите варират.

 

 

 

Според лекарите, за да облекчите състоянието си при нестабилно време, трябва да прекарвате повече време навън, най-добре сред природа. Хората с високо кръвно и тези със сърдечни проблеми трябва да пият чай от глог и каркаде. Хранете се балансирано, не преяждайте, съветват специалисти.

 

 

 

Всички метеочувствителни хора трябва да спят достатъчно и да приемат повече вода.

 

 

Дунав мост, Труд, Лупа бг

 

lupa.bg

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023