ОБЩЕСТВО

Кунчев: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния

Кунчев: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния

kunchev2
България продължава да е една от европейските държави с най-малък брой ваксинирани. Масовата имунизация започна едва преди няколко дни. Напълно очаквано се създаде абсолютен хаос, а според статистиката на Европейската агенция за контрол и превенция на заболяванията две дози от ваксината срещу COVID-19 са получили 0.4% от населението. И на този фон доц. д-р Ангел Кунчев категорично заяви: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния.

„Пука ми кога ще стигнем заветния процент от ваксинирани. Правим всичко възможно. Организацията вече е създадена. Много разширихме фронта, но решаващо вече ще е пристигането на ваксините. Правим много голям брой ваксини ежедневно“, посочи Ангел Кунчев от НОЩ.

 

 

Повод за по-острата му реакция бе журналистически въпрос, с който се направи сравнение между България и Румъния. Съпоставката със северната ни съседка не е от вчера и днес – и двете държави влязоха в Европейския съюз едновременно, а от този момент нататък Румъния ни е изпреварила по редица показатели. Та статистиката за ваксинираните не е изненадваща.

 

. 

„Не ме интересува България една седмица назад ли е, напред ли е. Най-важният показател е достатъчният брой ваксинирани, с които ще бъде победено заболяването“, отсече Кунчев.

 
Важният въпрос е „Кога?“. ФрогНюз припомня статистика в критична статия на брюкселското издание „Политико“, според която ако темповете на ваксинация се запазят същите, каквито бяха преди около 3 седмици, страната ни ще достигне заветните 70% имунизирани чак през 2040 г. Процесът се ускори едва преди няколко дни. Кунчев обаче смята – проблемът вече ще бъде с доставките на ваксини.

 

„Осигурили сме ваксините, които се правят в цяла Европа и в САЩ. Иначе има и много евтини ваксини, но те са с ефективност 55%. Тогава дали хората щяха да искат да се ваксинират“, попита доц. Кунчев. 
Очакванията са, че след 15 март ЕС ще одобри ваксината на Янсен и Янсен. Количествата през март са около половин милион. Вече ще започне да има избор, заяви още главният държавен здравен инспектор.

 

 

На въпрос защо у нас ваксина „Астра Зенека“ се прилага изключително към възрастни хора, д-р Кунчев обясни: Няма риск на тази ваксина за хората над 65 години. След данните от Великобритания, очакваме резултатите от САЩ – данните засега са много добри, което показва, че тя е ефективна и безопасна за всички възрасти.

 

Нова тв, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024