ОБЩЕСТВО

Кунчев: Ще прибегнем до ново затягане на мерките, ако ситуацията стане нетърпима

Кунчев: Ще прибегнем до ново затягане на мерките, ако ситуацията стане нетърпима

9371a930aed334ba0716c2623eaf291f92e72221
Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките.
Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Българското национално радио.

 

“Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение”, коментира още Кунчев.

 

Той обясни нарастването на случаите на COVID-19 у нас през последните седмици не с по-твърдите или по-меки мерки, а регистрирането на новите варианти на вируса. 
Относно буксуващия процес по ваксинация у нас Кунчев посочи – проблемът не е в зелените коридори и организацията, а в забавените доставки.

 

“И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество – по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на AstraZeneca, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и от това колко лесно се работи с тях”, коментира още здравният инспектор. 

 

 
По думите му системата у нас е в състояние да ваксинира между 500 хиляди души и 1 милион на месец, което е “супер темп, само материалът да го има”.

 

 

“Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, допълни още доц. Кунчев.

 

„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус, обяви Кунчев пред bTV. Според него „зелените коридори“ ще работят пълноценно, тогава когато има достатъчно ваксини. 

 

 

 

 

‘Коридорите бяха пуснати, защото се оказало, че във фазите има много хора, на които които се полага ваксина, но не я ползват. Именно, коридорите спасяват отворените флакони с ваксина, защото ако има отворени 20 ваксини, а се явят 16 души, реално други 4 от коридорите биха покрили бройката. Всички, които са получили вече първа доза, ще получат и втора“, заяви още доц.Кунчев.

 

 

 

БНР, Би ти ви

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024