ОБЩЕСТВО

Подлежат ли на карантина ваксинираните, ако са контактни на заразен?

Подлежат ли на карантина ваксинираните, ако са контактни на заразен?

 

53277727_303

 

 

 

Тази седмица започна третата фаза от Националния план за ваксиниране у нас.

 

 

След здравните работници, възрастните хора и служителите в старчески домове, вече се имунизират срещу COVID-19 военнослужещи, полицаи, учители и педагогически персонал в училищата. Следващите ще са членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, както и журналистите.

 

 

Страната ни използва препарати на три производители – „Пфайзер”/”Бионтех”, „Мадерна” и „Астра Зенека”, и две технологии – РНК и векторна. А по данни на Единния информационен портал до вчера са поставени общо 71 123 дози.

 

 

Все още обаче остава неясен въпросът подлежим ли на карантина, ако сме ваксинирани срещу COVID-19, но сме контактни на заразен. Няма категорично становище от страна на здравните власти и как се процедира при преболедувалите.

 

 

Все още нямаме заповед от здравния министър дали хората, които са имунизирани срещу коронавирус, подлежат на карантина”, заяви пред TrafficNews д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

 

 

Няма точно разписани правила и за преболедувалите, затова всеки конкретен случай се разглежда индивидуално. Д-р Аргиров посочи, че когато човек е положителен, колегите му правят епидемиологично проучване и преценяват кой от домакинството да бъде поставен под карантина. В това проучване се вземат предвид дали и кога контактните лица са боледували и имат ли изградени антитела.

 

 

 

За съжаление, не всички казват истината. Има хора, които ни лъжат, че живеят сами, а впоследствие се оказва, че не е така”, допълни д-р Аргиров.

Докато няма доказателство, че ваксинираните не пренасят вируса и не са заплаха за останалите хора, въведените ограничения заради пандемията могат да останат в сила и за тях„.

 

 

Така конституционалистът проф. Кристиян Песталоца от Свободния университет в Берлин коментира въпроса дали имунизираните трябва да си върнат ограничените граждански свободи, предава БНР.

 

 

„Има смисъл да се отменят ограниченията за хора, които не застрашават останалите или самите те не са застрашени. Вие ме питате за ваксинираните. Ваксината ги предпазва от инфекцията, но все още не е ясно, дали въпреки това те могат да пренасят вируса и така да са опасни за другите.

 

 

Докато няма доказателство, че ваксинираните не пренасят вируса и не представляват заплаха за останалите хора, въведените ограничения заради пандемията могат да останат в сила и за ваксинираните.

 

 

 

 

Мога да си представя отмяната на ограниченията за ваксинирани, при условие, че не се срещат с неваксинирани, например в затворено помещение. Само тогава те не представляват заплаха за другите“, казва проф. Кристиян Песталоца, който е член на Етичната комисия в Берлин, цитиран от Блиц.

 

 

Трафик нюз, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024