Политика

Руската RT твърди: Българският евродепутат Джамбазки иска нови санкции срещу Русия

Руската RT твърди: Българският евродепутат Джамбазки иска нови санкции срещу Русия

 

big_big_333333-1-696x462

 

 

Руската RT излезе с непотвърдена засега информация, че България иска разширяване на санкциите срещу Русия.

 

 

 

Българският патриот националист евродепутат Ангел Джамбазки е поставил въпроса за възможно разширяване на санкциите срещу Русия.

 

 

Няма засега потвърждение или опровержение от ВМРО.

 

 

 

Това съобщи сайтът RT. Оригиналът на статията вижте тук – https://russian.rt.com/world/news/836244-rossiya-bolgariya-shpionazh-sankcii

 

 

 

Ето какво пише в статията.

 

 

Повод за искането била провеждана от Москва шпионска дейност на територията на България. В писмо до Европейската комисия българският евродепутат пита, дали ЕК е информирана за изгонването на руски дипломати от София заради шпионаж, превежда Дебати.бг.

 

 

 

Джамбазки поставя и въпросът дали се  обсъжда възможността за разширяване на санкциите срещу Русия „Разглежда ли Европейската комисия възможността за разширяване на кръга на засегнатите лица и увеличаване на санкциите спрямо Русия? Разглежда ли възможността за удължаване срока на санкциите?“, пита още Джамбазки.

 

 

 

Той припомня, че миналата година Министерството на външните работи на България е обявило за персона нон грата двама руски дипломати от посолството в София заради събирана от тях „конфиденциална информация за българските въоръжени сили“. Евродепутатът добавя, че скоро след този случай главният прокурор на страната Иван Гешев е информирал външно министерство за „разузнавателна дейност в България, осъществявана от чуждестранни граждани с дипломатически имунитет“.

 

 

 

Според Джамбазки, става въпрос за военния аташе на Русия в София. Според разследващите целта на извършените действия от военното аташе на Москва в София е била информация, представляваща държавна и служебна тайна.

 

 

 

Тя е трябвало да бъде предадена на руското военно разузнаване. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин. Сънародникът ни е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, обясниха в края на миналата година от Външно министерство.

 

 

 

Изданието припомня, че през септември 2020 г. България реши да изгони двама руски дипломати по обвинение в шпионаж. Москва определи това като опит да се нанесе вреда на конструктивните българско-руски взаимоотношения и като ответна мярка на 12 октомври обяви двама български дипломати за персона нон грата

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024