Политика

Борисов зарадва предизборно и музикалните творци, скорострелно им раздава по 5 заплати

Борисов зарадва предизборно и музикалните творци, скорострелно им раздава по 5 заплати

 

borisov-orlin

 

 

Месец преди изборите Бойко Борисов се сети за музикалните творци на свободна практика, които настояват да помощ от държавата още от началото на епидемията. Те са засегнати много пряко от кризата, защото концерти реално няма вече близо година.

 

 

Борисов прие лично днес представителите на гилдията – Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева. И раздаде щедри обещания. Правителството ще отпусне над 4 млн. лева, за може творците да получат по 5 минимални работни заплати и осигурителни вноски към тях. Това ще е еднократна помощ в условията на пандемията.

 

 

Това се случва въпреки преговорите, които са имали музикантите с министерствата на културата, на икономиката и на труда и социалната политика. Нито едно от трите ведомства не е успяло да намери инструмент, с който да бъдат компенсирани загубите, които търпят съвременните музикални изпълнители.

 

 

 

Само ден след старта на предизборната кампания обаче въпросът беше уреден скорострелно от премиера и лидер на управляващата ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

 

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица, отсече Борисов.

 

 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби.

 

 

Музикантите представиха и други свои искания, свързани с развитието на сектора -промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

 

 

Борисов пък даде обещание и за следващите четири години, уверен, че му предстои още един управленски мандат. Ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа, каза лидерът на ГЕРБ.

 

 

Мигнюз

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024