Политика

Връщат тежките мерки в цяла България! Ангелов: Избори ще има, но не в това е въпросът

Връщат тежките мерки в цяла България! Ангелов: Избори ще има, но не в това е въпросът

 

big_jhgl

 

 

 

Връщат се тежките мерки в цяла България.

Влизат в сила от Понеделник! 

Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

 

 

 

Затварят се заведения, фитнеси, молове и големи търговски нехранителни магазини над 300 кв. м. от понеделник. Забраняват се и обществени прояви на закрито. Освен това се затварят казина, танцови зали, театри и други места за културни мероприятия. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

 

 

Преустановяват се посещенията в: 

– заведения за хранене и развлечение

– игрални зали и казина

– фитнес центрове и зали за групови занимания

– всички културни мероприятия – кина, музеи и и др.

– екскурзии, групови туристически пътувания;

– масови обществени мероприятия на открито;

– учебни занятия в училища и центрове за личностно развитие;

– учебния процес в университетите, с изключения;

– посещенията в детските градини

 

 

 

 

 

 

 

Продължават да се увеличават случаите, моля да не се превръща в предизборна кампания пандемията, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на НОЩ в четвъртък и добави:

 

 

 

„Призовавам политическите лидери да предприемат необходимите действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната.

 

 

 

„Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, но този народ остава. Ако всички политици пречупват ситуацията през изборите, ще се разбере кой кой е.“

 

 

 

Така отговори здравният министър на въпрос на журналист на брифинга дали ще има избори или мерките ще бъдат удължени.

 

 

 

„За какъв локдаун говорите – не е всичко затворено! Това не е локдаун, тук няма вечерни часове, изборите са обезпечени, тяхната сигурност е обезпечена. Ние ще си изпълним ангажиментите, те могат да протекат безопасно на фона на тази пандемия. Датата не е определена от нас, тя беше взета с консултации“ – допълни той.

 

Преустановяват се посещенията във всички заведения за развлечение и хранене по член 124 от закона за туризма. Само доставки за дома и офиса може. Собствениците ще организират дейността си по стаи в хотелите. Преустановява се посещения в игрални зали и казина. Спират тимбилдинги и културно-масови мероприятия.

 

 

 

Спираме търговски обекти над 300 квадратни метра, освен супермаркети и хипермаркети. Преустановяват се посещения в молове и други търговски центрове. Ще има достъп само до банки, аптеки и доставчици на специфични услуги. Спират семинари, конкурси, обучения и други обществени мероприятия. Без фитнес центрове и зали и плувни комплекси. Стоп на кина, музеи, галерии, концерти. Не се допускат събирания и тържества от частен характер над 15 човека. Всички колективни мероприятия ще се провеждат без публика. Без групови екскурзии. Забраняват се празненства и на открито. На пазари и тържища ще има еднопосочно движение и дистанция. Защитните маски там са задължителни, покриващи носа и устата.

 

 

 

Преустановяват се учебните занятия в присъствена форма в училища и центрове. Към онлайн обучение ще се премине след решение на министъра. Спират заниманията и в университетите. Ще има само изпити при строги мерки. Преустановяват се посещения в детски центрове. Предстои заповед още днес. Целта е контролът да продължи да бъде ефективен. Без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември“ – заяви министърът.

 

 

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024