Европа

Прокуратурата в Италия разследва AstraZeneka за непредумишлено убийство

Прокуратурата в Италия разследва AstraZeneka за непредумишлено убийство

f941c09124cd470b807cb0f03cd8a5cd

 

 

 

Прокурорите в Италия започнаха разследване за непредумишлено убийство на смъртта на 57-годишния учител по музика Сандро Тоняти

 

 

Той почина в неделя ден след получаване на коронавирусната ваксина на АстраЗенека, съобщи Daily Mail, цитирани от Блиц.

 

 

 

Започна предварително разследване в съдебната система на Биела в Северна Италия, а причината за смъртта на учителя остава неизвестна.

 

 

 

 

Те подчертаха, че понастоящем няма връзка с ваксината на АстраЗенека и че се провежда разследване, за да се види дали някой има случай да отговори.

Това се случва, след като един здравен работник умира, а трима други се разболяват в резултат на съсиреци след получаване на ваксината, въпреки факта, че EMA, Световната здравна организация и АстраЗенека казват, че ваксината е безопасна.

 

 

 

Междувременно Италия също временно забрани използването на всички ваксини АстраЗенека поради опасения, че те причиняват кръвни съсиреци, като Франция и Германия последваха примера и заявиха, че очакват насоки от европейските регулатори.

 

 

 

Това стана така, както по-рано през деня Италия въведе отново мерки за блокиране, като 13 от 21 региона на страната вече са в „червена зона“.

 

 

 

Това означава, че училищата, ресторантите, магазините и музеите трябва да се затворят, а на хората е забранено да напускат домовете си, с изключение на работа, здраве или други важни причини.

 

 

 

Още седем региона са определени като „оранжеви зони“, като на магазините и козметичните салони е позволено да останат отворени, освен по време на нощния комендантски час, докато всички останали предприятия трябва да се затворят и движението на гражданите извън местната зона е ограничено. Само Сардиния е в „бяла зона“, която не е под блокиране.

 

 

Испанската агенция за лекарствата, заедно с останалите регулаторни органи и Европейската агенция по лекарствата пък проверяват три случая на пациенти, чиято смърт съвпада с ваксинацията им срещу Covid-19 с ваксината на „АстраЗенека“.

 

 

 

 

Това бе официално обявено два дни след като Испания спря под натиска на общественото мнение ваксинирането с препарата на Оксфорд, предаде БНР.

 

 

Подробно се изследват обстоятелствата около смъртта на 43-годишна учителка от Марбея, починала в резултат на мозъчен кръвоизлив, след като е била ваксинирана с „АстраЗенека“ на 3 март, за да се установи дали има връзка с получената доза.

Според публикации в медиите в Малага тя не е имала предишни патологии и е отишла в спешното отделение със симптоми на главоболие и общо неразположение, часове след получаване на ваксината.

 

 

 

Другите два случая са на мъж, починал от инсулт и пациент с венозна тромбоза в корема.

 

 

 

На този етап няма конкретни доказателства, че смъртта им е настъпила вследствие на ваксинацията, но за да успокоят хората, здравните власти обявиха, че ще направят обстойна проверка.

 

 

 

От Министерството на здравеопазването изрично уточниха, че досега в Испания са ваксинирани 975 661 души с ваксината на „АстраЗенека“ и проблеми с тези пациенти не е имало

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024