Политика

Скандал: Бавят изборните резултати 2 седмици?

Скандал: Бавят изборните резултати 2 седмици?

 

Informacionno-obsluzhvane

 

 

Официалните изборни резултати от парламентарния вот на 4 април може да се забавят до 2 седмици. Предупреждението тече от дни из социалните мрежи, а днес вече официално държавната фирма „Информационно обслужване“ е уведомила ЦИК за възможно забавяне. Причината за по-мудното броене на данните от протоколите на всички РИК в страната била в пандемията и в машинния вот.

 

 

 

Това означава, че Информационно обслужване няма да успее да се справи с регламентирания срок от 4 дни след затварянето на тъмните стаички и обработката на секционните протоколи.

 

 

 

Екипът на „Информационно обслужване“ се аргументира с редица фактори за предполагаемото отлагане:

 

 

 

Предвид пандемичната обстановка и високия брой на карантинирани избиратели се очаква създаването на голям брой подвижни избирателни комисии (ПСИК) към всяка районна избирателна комисия (РИК). Имаме и най-големия до момента брой създадени секции за гласуване извън страната. Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната.

 

 

 

Партиите и коалициите от партии, регистрирани за участие в изборите, са увеличени с 50% спрямо 2017 г. – 30 за предстоящите избори спрямо 20 през 2017 г.

 

 

 

Кандидатите за народни представители, регистрирани през 2021 г. (6989), са с 48% повече от регистрираните през 2017 г. (4718).

 

 

 

Текущата структура на СИК протоколите образец ХМ изисква въвеждане на данните от гласуването с бюлетини, данните от гласуването на машина и отделно тяхното сумиране за всяка една клетка в разпределението на действителните гласове и при предпочитанията (преференциите). Това, освен че увеличава обема на обработваните данни с 200%, предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от страна на СИК и съответно множество итерации при изчистването на тези несъответствия. Броят страници на СИК протоколите, които трябва да бъдат сканирани, е от 14 страници А4 до 20 в РИК с най-голям брой мандати.

 

 

 

От „Информационно обслужване“ са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК, се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

 

 

 

Изчисленията на специалистите са, че пълната обработка на данните ще отнеме над 7 денонощия при непрекъсната работа на над 100 оператова.

 

 

 

„Предвид горното Ви информираме, че заложените времена за компютърна обработка на изборните резултати ще бъдат практически неизпълними както в ИП към РИК, така и в ИП към ЦИК, въпреки предприетите допълнителни мерки за оптимизация на процесите и значителното разширение на експертния и технически ресурс, който ще бъде осигурен от наша страна. Изброените по-горе обстоятелства са извън контрола и компетенциите на „Информационно обслужване“ АД като изпълнител на компютърната обработка“, пишат още от държавната фирма.

 

 

 

Всяко забавяне на официалното обявяване на изборните резултати води до по-късно формиране на новия състав на парламента, респективно – и отложени преговори за правителство.

 

 

Мигнюз

 

 

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024