ОБЩЕСТВО

„Умиращ“ от Ковид търси на кого да завещае 1 милион евро

„Умиращ“ от Ковид търси на кого да завещае 1 милион евро

8ec916e0873a481cb77e4b7a2b7dd5b2

 

 

 

Пловдивчанин сигнализира за новата измамна схема

 

 

Измамниците в нета явно се борят за Оскар. От началото на пандемията те разгърнаха пълния си потенциал и изпробваха какви ли не методи, за да откраднат лични данни, да си осигурят достъп до банкови сметки или просто да накарат наивници да превеждат пари без много въпроси.

 

 

 

27-годишен пловдивчанин сигнализира „Марица“ за нов тип измамна схема във Фейсбук, на която някой може да се върже и да се превърне в жертва с празна банкова сметка. Предупредил е за иновативния подход на шмекерите и в социалните мрежи.

 

 

 

 

Стоян разказа пред изданието, че в събота следобед получил интересно съобщение. Било изключително дълго, но „разваленият български“ и хаосът в родовете на съществителните имена в него веднага го усъмнило. Въпреки това го изчел докрай.

 

 

 

В съобщението, което идва от профил с име Gishanov Dimcho от град Плевен, измамникът се представя като предприемач, родом от България, но израснал извън страната. Обяснява, че като малък останал сирак и заради това иска помощ в осъществяването на проект за подпомагането на деца, останали без родители, и бездомници.

 

 

 

Дотук всичко звучи що годе смислено. Но нататък вече премина границите на фантазията. По-надолу пише, че се е заразил с коронавирус, допълнително имал и рак на гърлото“, разказа Стоян.

 

 

В съобщението от измамника пише, че не му остава много време и че скоро ще загине от вируса – „Не ми остава много време на земята, тоест скоро ще умра“, след което обяснява, че иска да подари близо 1 милион евро на пловдивчанина. С тези пари, освен че ще има за собствена употреба, молбата на „умиращия“ била да се осъществи този проект за сираци и бездомни хора.

 

 

Първоначално не отговарях на съобщението, но който и да е зад този профил, не спря да пише. След като му отговорих, тогава вече ми обясни, че ще умира и че иска да ме направи милионер, ако се заема с важната му мисия. Всичко е просто абсурдно. Дано никой не се хване на подобна глупост и да повярва на тази измислица.“

 

 

 

За да получи парите, жертвата, получила съобщението, трябва да изпрати името си, своя адрес, банкова сметка, както и ЕГН, за да удостовери самоличността си. Това обаче може да коства изключително много на наивниците в нета, чиито брой се умножи във време на пандемия. Умножи се и броят на опитите за подобни измами.

 

 

 

Единственото решение на проблема – не отваряйте и не отговаряйте на подобни съобщения, независимо дали са по мейла или в социалните мрежи.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_18274348_40_0

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

юни 26, 2024
Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024