Русия

Напрежението в Донбас расте, Русия предупреди НАТО: Не разполагайте войски в Украйна!

Напрежението в Донбас расте, Русия предупреди НАТО: Не разполагайте войски в Украйна!

big_168142342_2915401482035922_8969325123769907140_n

 

 

 

Сериозно става напрежението между Русия и Украйна.

 

 

От Кремъл предупредиха днес, че разполагане на войници на НАТО в съседната страна ще доведе до допълнително напрежение край руските граници и ще принуди Москва да предприеме още мерки да обезпечи сигурността си, предаде Ройтерс.

 

 

НАТО изрази вчера безпокойство от „голямото руско военно струпване край Източна Украйна“, след като Русия предупреди, че сериозна ескалация на конфликта в Донбас може да „унищожи“ Украйна.

 

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес пред репортери, че ситуацията на контактната линия в Източна Украйна между правителствените сили на Киев и подкрепяните от Русия сепаратистки сили е доста плашеща и че там е имало многобройни провокации.

 

 

 

„Има множество провокации от страна на въоръжените сили на Украйна“. Това заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. По думите му, ситуацията по линията за контакт в Донбас е „много плашеща“.

 

 

 

„Нашата реторика (за Донбас) е просто абсолютно конструктивна“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на съответния въпрос. „Ние не се опитваме да представяме желаното за реалност. За наше съжаление реалността по линията на контакт е много плашеща, извършват се провокации от въоръжените сили на Украйна, те не са единични, а многобройни “..“

 

 

 

Отговаряйки на въпрос относно предложението на ръководителя на украинската делегация Леонид Кравчук от 1 април да се въведе „спазване на пълно и всеобхватно прекратяване на огъня“, Песков подчерта, че Русия „не е страна в конфликта“. „Примирието се отнася до онези страни, които се намират по линията на контакт“, каза прессекретарят на руския президент.

 

 

Шефът на Пентагона Лойд Остин разговаря вчера с украинския си колега Андрий Тарани „осъди скорошната ескалация на агресивните и провокативни действия на Русия в Източна Украйна“, съобщи Пентагонът.

 

 

Ситуацията в Донбас ескалира на 26 март, когато четирима военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха убити в околностите на село Шуми. Киев обвини за това Народната милиция на Донецката народна република (ДНР). В Донецк те отрекоха своето участие в обстрела. По-късно от Народната милиция на ДНР заявиха, че украинските военни са били загинали от взрив от мина при изследване на минни полета.

 

 

 

По-рано Песков заяви, че Кремъл изразява загриженост, че украинската страна може да предприеме провокативни действия в югоизточната част на Украйна, които биха представлявали заплаха от гражданска война. В сряда пълномощният представител на Руската федерация в Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов нарече позицията на Киев по въпросите на сигурността в зоната на конфликта в Донбас безотговорна и цинична, предаде Фокус.

Русия

More in Русия

560x315

Русия излезе от договора „Открито небе“

юни 7, 2021
ахароваbig_4274

Захарова се подигра на Запада: Ситуацията е много по-страшна за самите страни членки на НАТО

юни 1, 2021
moskva-razreshi-ruskite-turisti-da-746

Москва разреши на руските туристи да почиват в България, първите полети са в края на юни

юни 1, 2021
big_airplane-62623

Русия одобри новите маршрути на западните авиокомпании, които заобикалят Беларус

май 29, 2021
big_1df2

Навални от затвора: Скучно ми е

май 29, 2021
naprejenie-v-cherno-more-ruski-voenni-progoniha-britanski-korab-plavasht-krai-krim-1

Пак напрежение в Черно море! Руски военни прогониха британски кораб, плаващ край Крим

май 27, 2021