СВЯТ

Байдън звънна спешно на Путин, предлага му „лична среща в трета страна“ на фона на военната ескалация

Байдън звънна спешно на Путин, предлага му „лична среща в трета страна“ на фона на военната ескалация

Путин и Байдън обсъдиха по телефона възможността за лична среща и глобалната стабилност

 

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън обсъдиха по телефона във вторник възможността за лична среща през следващите месеци, съобщиха от Кремъл и Белия дом.

 

 

 

Този разговор е вторият за двамата президенти след встъпването в длъжност на Джо Байдън. Първият разговор между двамата се състоя на 26 януари. Както подчерта пресслужбата на Кремъл, този път президентът на САЩ е бил инициатор на разговора, съобщава ТАСС.

 

 

 

Белият дом заяви, че Байдън е предложил на Путин да проведат лична среща „в трета държава“ през следващите месеци. Кремъл потвърди, че американския президент е предложил „провеждане на лична среща на върха в обозримо бъдеще“.

 

 

Според Белия дом Джо Байдън е изразил загриженост относно ситуацията на руско-украинската граница и е призовал за „деескалация на напрежението“. Той също така е подчертал ангажимента на Вашингтон към „суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

 

 

Кремъл съобщи, че Путин е очертал пред Байдън „подходите за политическо уреждане, основано на Минския комплекс от мерки“.

 

Путин и Байдън са изразили готовност да продължат диалога „по най-важните направления за обезпечаване на глобалната сигурност“, а американският президент е изразил интерес към нормализиране на двустранните отношения и установяване на „стабилно и предсказуемо взаимодействие“ по някои въпроси, включително по иранската ядрена програма, отбелязва пресслужба на Кремъл.

 

 

 

В съобщението на Белия дом се потвърждава желанието на Байдън да изгради „стабилни и предсказуеми отношения с Русия“ и да продължи диалога за стратегическата стабилност. Същевременно в него се казва, че американският лидер „е дал ясно да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси“.

 

Гласове, БТА, ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024