Политика

ВАС обяви фигурата на прокурор, разследващ главния, за противоконституционна

ВАС обяви фигурата на прокурор, разследващ главния, за противоконституционна

vas-obavi-figurata-na-prokuror-razsledvasht-glavnia-za-protivokonstitucionna-1

 

 

Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) приеха, че текстовете, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници, са противоконституционни.

 

 

 

Решението беше прието на днешния пленум на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) по конституционно дело № 4/2021 г.

 

 

То е образувано по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-процесуалния кодекс и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт.

 

 

 

През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.

 

 

Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, държавният глава сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

 

 

 

На 9 март стана ясно, че Конституционният съд ще разгледа искането на държавния глава. В края на март прокурорите във ВСС настояха за спиране на процедурата за избор на специалния прокурор. На 8 април ВСС спря процедурата за избор на специален прокурор.

 

 

С друго свое решение Пленумът единодушно отказа да сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите  на 4 април 2021 година. Сред партиите, поискали това от съда, са ВМРО и БСП за България. Че има основание за касиране на изборите смятат още от БНО – формацията, с която се включи във вота от Дубай Васил Божков, и от „Български съюз за директна демокрация“.

 

 

 

Сред сезиралите Върховния административен съд физически лица е и избраната за депутат от ДБ Стела Николова.

 

От все още коалиционния партньор на ГЕРБ в правителството в оставка на Бойко Борисов – ВМРО, обявиха, че ще търсят път към Конституционния съд за касиране на изборите заради гласуването в Турция и чрез Министерски съвет, прокуратурата, председателя на ВКС и Народното събрание, уточни БНР.

 

С друго свое решение Пленумът на съдиите от Върховния административен съд са приели и становища по три конституционни дела. Те смятат, че е недопустимо Народното събрание да променя закони преди тяхното обнародване в „Държавен вестник“, а т.нар. кариерни бонуси за членове на Висшия съдебен съвет и Съдебния инспекторат са противоконституционни

 

 

Факти бг, Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024