Политика

ГЕРБ удари по Трифонов и „Има такъв народ“, внесе законопроекта за мажоритарния вот

ГЕРБ удари по Трифонов и „Има такъв народ“, внесе законопроекта за мажоритарния вот

8f309bee53fa64c23bf38136a2be99de2
Борисовата партия върви упорито по линията на своята нова опорка – мажоритарния вот. ГЕРБ внесе законопроекта за промени в Изборния кодекс, а всичко се случва след изминалата седмица на разгорещени дебати по темата.

Мажоритарния вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията на Слави Трифонов. Причината – това бе една от основните линии в инициирания преди години референдум. Вече няколко пъти депутатите на Борисов категорично заявиха, че ИНТ е непоследователна и лъже избирателите си като отказва да подкрепи въвеждането на мажоритарния вот.

 

 

 

В разгара на конфликта миналата седмица Трифонов опроверга ГЕРБ и новата им опорка като категорично отрече, че формацията е отказала въвеждането на можаритарни избори и отсече – при уверен и сигурен парламент ще се случи това, за което е била създадена партията.

 

 

 

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето предложение, както били направили през 2016 и 2017 г.  Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората, посочи Десислава Атанасова – лидер на парламентарната група.

 

 

 

В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества.

 

Ето и още акценти от предложенията на ГЕРБ:

 

-Предлага се изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.
– Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

 

– Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

 

– Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

 

– При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

 

– При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

 

Целият законопроект може да видите тук.

 

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024