Политика

Гоним още 1 руски дипломат! Москва втвърдява тона: Ще отговорим на неприемливите провокации на България

Гоним още 1 руски дипломат! Москва втвърдява тона: Ще отговорим на неприемливите провокации на България

peskov

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд. Това съобщиха от Министерството на външните работи след среща на Захариева с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. 

 

 

В същото време от Москва втвърдиха тона. Изявление направи не кой да е, а прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

 

Официалното съобщение на Външно гласи:

 

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова, съобщиха от Външно. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия.

 

Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

 

 

 

„Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси“, каза Захариева пред руския посланик.

 

big_Ekaterina_Zaharieva2

 

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Русия реагира и ще продължи да реагира на неприемливите и провокативни действия на Чехия и България. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.
 

„Вижте, това не е просто целенасочено. Първо, има ответни мерки. Виждате, че Русия реагира и ще продължава да реагира. Без реакция няма да останат подобни и абсолютно неприемливи провокативни стъпки и безпочвени, необосновани обвинения срещу Русия. Във всеки случай, каквито и да било действия на ще бъдат извършени в наш интерес“, каза Песков пред репортери, отговаряйки на въпроса дали става въпрос за руския отговор на изявленията на Чехия и България.

 

Припомняме, че в средата на април Прага обвини специалните служби на Руската федерация в участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетица през 2014 г. Чехия изгони от страната 18 служители на руското посолство. В отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата, като заяви, че обвиненията в експлозията са абсурдни и неоснователни.

 

По-късно българската прокуратура заяви, че шестима руски граждани са заподозрени в бомбардиране на фабрики и военни складове в България през 2011, 2015 и 2020 г. Вчера руския външен министър Сергей Лавров заяви, че е София решила да надмине чехите с подобни изявления.

 

БТА, Лупа бг, Фрог нюз

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024