Политика

Днес се скри, но вече няма мърдане – НС вика утре Борисов, за да го изслушва

Днес се скри, но вече няма мърдане – НС вика утре Борисов, за да го изслушва

54130075_303
Първото заседание на 45-тото Народно събрание вкарва Борисов в пленарна зара. Премиерът в оставка и лидер на партия ГЕРБ ще бъде изслушан от депутатите.

Това реши Председателският съвет, обяви председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

 

 

 

Ще бъде създадена и комисия за ревизия на предишното управление. Сформират се и първите три комисии – правна, здравна и бюджетна.

 

Новината за изслушването на Борисов идва след летящия старт на новия парламент и разбърканото депутатско тесте. Още с началото на работата на НС стана ясно, че ГЕРБ са изпаднали в политическа изолация. Красноречив за настроенията бе изборът на председател на Народното събрание. Предложението на ГЕРБ – Цвета Караянчева бе с предизвестен изход и бе отхвърлено и така парламентарен шеф стна Ива Митева от партията на Слави Трифонов.

 

 

 

Борисов на свой ред не се е явявал в НС повече от година. Това бе основна критика от страна на опозицията и бе една от причините ГЕРБ да бъдат набедени като виновни за разрушаване на парламентаризма. Дори днес темата бе повдигната от народните представители, които критикуваха липсата на премиера в пленарна зала и депозирането на оставката на кабинета без неговото присъствие.

 

 

Веднага след като се разбра, че премиерът Борисов е депозирал оставката на правителството си писмено без да дойде в парламента, водещата първото заседание Мика Зайкова не спести личния си коментар за този ход.

 

 

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение – пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“, каза Зайкова.

 

 

Днес Мая Манолова обяви, че едно от първите действия на „Изправи се! Мутри вън!“ ще бъде именно създване на комисия за ревизия на управлението и привикването на Борисов в парламента

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024