ОБЩЕСТВО

Кунчев за индийския щам: Все още нищо не се знае за него. Да умират по 4000 на ден – значи има нещо

Кунчев за индийския щам: Все още нищо не се знае за него. Да умират по 4000 на ден – значи има нещо

big_23d6

 

 

 

Откровено казано все още нищо не знаем за индийския щам, няма официални данни до момента какви са характеристиките му. Очевидно, за да заразява 300 000 души на ден и 4000 да умират, има нещо. Макар че условията в Индия са по-различни – струпване на много хора, неспазването на хигиена и мерки, също подпомага едно такова мащабно развитие.

 

 

Това коментира в ефира на Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Но характеристиките на щама до момента не са описани. Естествено, че този щам ще напусне Индия. Заради него ние вчера забранихме влизането в България на хора, влизащи от Индия, но това ще забави процеса, а няма да го спре, както се случи и с нигерийския, и с южноафриканския, и с бразилския и с какъв ли не вариант. Когато сме наясно с особеностите му, ние ще информираме и личните лекари, и болниците, за да имат готовност, посочи той.

 

 

В момента се работи по две направления – търсене на лекарство срещу К19. До месец – два ще имаме много ефективно лекарство. Вече 3-4 огромни компании работят по направата на такова лекарство. Някои от тях са много близо, посочи той.

 

 

 

Вероятно лекарството ще е много скъпо, тъй като компонентите в коктейла, който се разработва струват много. Но когато става въпрос за човешкото здраве, България ще го купи и ще го прилага, категоричен е Кунчев.

 

 

 

Другото направление е, че всички фирми, които имат вече ваксина, работят по това да ги доусъвършенстват в зависимост от това какви щамове излизат нови, за да са актуални, обясни той.

 

 

Дежурни екипи има при всички РЗИ у нас за периода от следващите десетина празнични дни. Така че можем да реагираме веднага, когато видим, че в някои пунктове за имунизация не достигат, а в други остават неизразходвани ваксини. До сега не сме си позволили да изхвърлим нито една доза в който и да е от имунизационните пунктове.

 

Независимо къде отидат хората, в кой пункт, независимо дали са записани в списък, независимо дали са или не са здравноосигурени, всички желаещи да се имунизират, ще имат достъп. Ако е много голям интереса, може да има временни затруднения, но още в понеделник идва нова доставка, увери той.

 

 

За моя изненада много хора, които се ваксинираха първо с Астра Зенека, сега повтарят същата марка за втора игла, което е много разумно, така че всичко, което е налично като ваксини, ние ще го дадем по пунктовете, посочи доцентът.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024