ОБЩЕСТВО

Кунчев: Може да се появи щам, който да победи ваксините

Кунчев: Може да се появи щам, който да победи ваксините

big_vhgfuyo

1681 са новите случаи на коронавирус установени за денонощието. В болница са 8309, като 781 получават интензивно лечение. 103 са починали, това съобщи доц. Ангел Кунчев в студиото на Нова телевизия, след като стана ясно, че поради технически проблем данните все още не са изнесени в специализирания портал.

Смъртността е най-тежкия и сложния за коментиране аспект на пандемията, каза главния държавен здравен инспектор. Той коментира също, че при 85 % имунизирани в Израел вече има дни, в които няма нито един починал от коронавирус.

Кунчев каза също, че най-големите притеснения в момента създава ситуацията в Индия. Заради скупчването на много хора с три различни щама на вируса, там е възможно да се получи такава мутация, която да победи ваксините, обясни Кунчев. Той допълни, че по тази причина не е много ясно с какви препарати трябва да се имунизират хората през есента.

Той заяви – ясно е, че излизаме от третата вълна, но се знае какво ще се случи по-нататък. Кунчев посочи още – смята, че дискотеките трябва да останат затворени.

 

 

„Можем да си вземем въздух, ако нещата се запазят такива, но трябва да внимаваме. Намалението е 21% при нас. Ако го пропилеем по Великденските празници, тръгнем да се събираме, ще пречупим тази тенденция“,

Главният държавен здравен инспектор призна, че политизирането на ковид кризата му тежи.

Както се пееше в песничката „Питайте ме някое друго въпросче“. Не мога да кажа дали трябва да има щаб. Ние сме хората, които ще работят, ако им позволят. Има ли страна, която да няма координационен орган? Тежи ми политизирането на кризата. С идването на изборите имаше допълнителен материал в това направление. Има два фактора, които пречат в тази ситуация – имаме много лимитиран човешки ресурс в здравеопазването и високо недоверие в институциите. Това са факторите да не сме толкова успешни.

„Естествено, че трябва да има щаб. Ние ще работим, ако ни дадат да работим, колкото можем да работим“, каза Кунчев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024