Политика

Нов епизод: Митов срещу Симидчиев за премиер, а Слави още мълчи

Нов епизод: Митов срещу Симидчиев за премиер, а Слави още мълчи

 

 

2112428254

 

 

Лидерът на ГЕРБ готов с пълен състав на ново правителство, в което няма да участва, но не иска да назовава имената отсега. Вероятно ще го предложи на президента още в понеделник

Поне един сигурен претендент за поста министър-председател и един много вероятен – това е положението ден преди правителството на Бойко Борисов да подаде оставка пред новоизбраното Народно събрание.

Имена за поста имат ГЕРБ, които ще получат първия мандат и ще предложат кабинет въпреки почти нулевите шансове той да бъде приет от депутатите, и “Демократична България”, до която евентуално би стигнала рулетката с третия мандат, пише 24chasa.bg

 

 

 

Кандидатът за премиер на ГЕРБ ще е с ясен евро-атлантически профил, описа го Бойко Борисов в сряда по обяд, след като за първи път официално и лично обяви, че този път наистина няма да е той. Няколко часа по-късно на събиране на новата парламентарна група на ГЕРБ и СДС Борисов номинира Даниел Митов, който бе външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки и във втория кабинет на Борисов.

 

 

Новината до голяма степен бе предизвестена – още когато преди два дни Митов, досега членувал в ДСБ и Движение България на гражданите, обяви, че е станал член на ГЕРБ наскоро. Той бе на престижната втора позиция в листата на партията в 25-и МИР в столицата, където водач бе Борисов. И седна редом с лидерите на ГЕРБ на пресконференцията им тази седмица, на която те анализираха изборните резултати.

 

 

 

С кандидат като Митов Борисов искал ясно да покаже европейската ориентация на партията си в сравнение с останалите парламентарни сили, разясни лидерът на снощното заседание на новата парламентарна група.

 

 

За министър-председател на проектокабинета на ГЕРБ

вариант бил

и сегашният

вицепремиер

Томислав

Дончев

 

 

 

Но той обяснил на Борисов, че не иска да го намразят.

Борисов бил готов и с поименен състав на ново правителство, но щял да го обяви, след като ГЕРБ и Даниел Митов получат първия проучвателен мандат от президента Румен Радев.

Засега няма яснота кога държавният глава ще стартира консултациите за съставяне на бъдещото правителство и съотевтно ще покани първата политическа сила за връчването на мандата. От този момент тече 7-дневният срок по конституция, през който да се предложи проект на правителство.

 

 

 

 

АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ

АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ

 

 

 

Кабинетът, който ще предложи ГЕРБ, ще е смесица от нови имена и досегашни министри, така че да се гарантира приемственост, разясни Борисов. И гарантира, че в него

има запазен

министерски пост

и за малкия

коалиционен

партньор от СДС

Очакванията са в обявения дух и на приемственост в новия състав постовете си да запазят половината настоящи министри, включително такива, влезли от квотата на патриотите.

 

 

 

“Аз ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся”, обясни Борисов своята позиция, ако все пак предложеният от ГЕРБ кабинет бъде одобрен от новото Народно събрание и започне да работи.

Избирателите ни поставиха на първо място и заради това ние ще подходим сериозно при съставянето на правителство, подчерта още той.

“Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те

се страхуват от

демокрацията”, настоя Бойко Борисов.

 

 

 

Плановете на ГЕРБ са да не бавят излишно процедурата и дори има очаквания още до края на седмицата или най-късно в понеделник да представят на президента Румен Радев своя кандидат за министър-председател.

Пулмологът Александър Симидчиев, който натрупа популярност в последната година на пандемия от коронавирус, ще е кандидатът на “Демократична България” за министър-председател, ако след провал на ГЕРБ и “Има такъв народ” на Слави Трифонов Радев реши да им връчи мандат за кабинет, научи “24 часа” от партийни среди.

 

 

 

 

Той бе водач на листата на “Демократична България” в София – област и участник в една от столичните листи. Не е партиен член и обяви влизането си в политиката с нуждата от решителни мерки в борбата със заразата и цялостна промяна на начина, по който у нас функционира здравната система. А именно в пандемията много от дефектите ѝ проличаха.

 

 

Засега обаче откъм ДБ няма повече информация. Нито потвърждение готвят ли се с проект за кабинет и с кого. Досега декларираха само готовност да подкрепят кабинет, излъчен от хората на Слави Трифонов, на принципа всички партии на протеста да се обединят срещу статуквото.

 

 

 

Подкрепа за правителство на ИТН изразиха и от “Изправи се! Мутри вън!”, които пък разполагат с човек за всеки пост, стига да бъде офериран такъв. Кандидатурата си “издигна” адвокатът от “отровното трио” Николай Хаджигенов в отговор на въпрос в тв интервю вчера. Той вече веднъж обяви, че е готов да се жертва и за министър, стига с това да помогне за отстраняване на ГЕРБ от властта, с което предизвика скандал с коалиционните си партньори Мая Манолова и Татяна Дончева.

 

 

11-и ден обаче продължава мълчанието как виждат бъдещото управление на България от страна на “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Математически това е политическата сила, която най-лесно ще събере подкрепа за съставяне на кабинет. Освен декларираната готовност за коалиция от “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, новата втора политическа сила в страната получи оферти и от БСП, и ДПС за подкрепа в гласове в парламента, без условия за участие с министри в него.

“Слави Трифонов

е безспорно

най-успелият

в шоубизнеса в България, най-успелият и в бизнеса. Сега разви своя бизнес в друга посока. И сега Слави Трифонов е на друга сцена. На нея обаче е нужна отговорност”, коментира по адрес на втората политическа сила в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

 

С победата Борисов заврял чекмеджета и компромати в задния двор на опонентите си

“Трябваше да се явя на избори и да ги победя, за да им завра чекмеджета, лъжи и компромати в задния двор или там, където трябва.”

Този коментар направи пред парламентарната си група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обяснявайки защо се е отказал да бъде народен представител.

 

 

 

 

“Неслучайно в лидерските двубои с Корнелия Нинова и Христо Иванов аз ги победих. Откакто съм човек, се явявам на мажоритарни избори. ГЕРБ също е мажоритарна партия, а те искат да я изчегъртат, да я махнат. Щели да правят комисия. Народът направи комисия и тя се казва редовни парламентарни избори и постави мен и ГЕРБ на първо място. Това е комисията. Това е изборът на народа”, заяви още Борисов.

 

 

 

Той се отказвал от мястото в парламента и заради омразата на опонентите му към него. “Мария Капон мислех поне до вчера за приятел. Всяка вечер идваха и вечеряхме. В пианобар ходихме. Мая Манолова е отпреди мен в политиката. Татяна Дончева беше, като бях млад кандидат за кмет на София”, обрисува съперниците си Борисов пред своите депутати. Тези “нови лица” от 30 години в политиката са срещу нас, обобщи той.

 

 

 

Според Борисов без неговото присъствие в Народното събрание опонентите му нямало да има кого да мразят.

Освен това две дини под една мишница не могат да се носят, а като депутат или премиер той нямал време да обърне внимание на партията си.

 

 

 

ИЛИЯНА ЙОТОВА

ИЛИЯНА ЙОТОВА

 

 

 

Така оправда и планираната смяна като зам.-председатели на ГЕРБ на кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. Като кметове обаче те са кадърни, подчерта Борисов. И напомни, че и той като министър-председател не участвал дори на 1% в кампаниите на партията си.

 

 

 

Сега ще видим и колко са наистина за мажоритарните избори. С “Има такъв народ” имаме достатъчно гласове, за да го приемем, отправи Борисов покана към хората на Слави. След което се подигра на лидера на “Демократична България” Христо Иванов, че след цяло лято на плажа на “Росенец” неговата коалиция е едва четвърта в Бургас. “Ние на плаж не успяхме да отидем. Но сега ще ги видим. Сега Христо Иванов ще е на власт и може да отиде да бутне “Росенец”, добави той.

 

 

 

Премиерът: Не съм като президента – разединител

Думите му нищо не значат, вече е на резервната скамейка, отвръща вицето Йотова

Държавният глава щял да бърза много с връчването на мандатите

“Не искам като Румен Радев да разделям нацията.”

 

 

 

С тази реплика по адрес на президента лидерът на ГЕРБ и настоящ министър-председател Бойко Борисов обясни защо няма да е кандидат за следващ мандат начело на правителството. Аз сам предложих да не съм премиер, разясни той при посещение във Велико Търново в сряда преди обяд, където за първи път лично обяви новината и отговаря на репортерски въпроси.

Този път на премиера отвърна вицепрезидентката Илияна Йотова. “В случая г-н Борисов просто няма друг избор, освен да остане на резервната скамейка. Думите му нямат никакво значение с днешна дата”, заяви тя по време на чествания на 200 г. от рождението на Георги С. Раковски.

 

 

 

“Да има парламент, който произвежда политики, необходими за България. Да се върне авторитетът на българското Народно събрание, който беше загубен през последните години, а това е важно, защото България е парламентарна република”, изрази вицепрезидентката очакванията си към стартиращия днес 45-и парламент. В началото на тържественото заседание Румен Радев ще направи обръщение към нацията.

Йотова прогнозира, че процесът по съставяне на ново правителство вероятно ще е труден, но всичко зависи от това около какво ще се обединят партиите.

 

 

 

“Ако се обединят само от политически

сметки за оцеляване, очевидно е, че

по-добрият вариант ще са нови избори Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да я има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техни ръце”, заключи тя.

 

 

 

Нов епизод: Митов срещу Симидчиев за премиер, а Слави още мълчи

Иначе в президентството били готови и за варианта да се излъчи служебен кабинет, защото “не можем да си позволим да оставим страната, която се намира в толкова тежка криза, в един вакуум, било то политически, институционален и във всяко друго отношение”. От “Дондуков” 2 вече няколко пъти подчертаха, че няма да се губи време при завъртането на рулетката с мандатите. До 6 седмици бил разумният срок да има правителство.

 

 

 

Президентът Румен Радев нямаше официално участие през вчерашния ден. Съпругата му Десислава, която е в болница с аневризма, трябваше да бъде оперирана в сряда.

 

 

 

Пожелавам на Деси Радева

бързо оздравяване, каза Борисов

по-късно през деня на пресконференцията на ГЕРБ. Той пожела възстановяване и на Слави Трифонов.

 

 

 

 Росен Плевнелиев за Даниел Митов: Най-доброто е от новото ни поколение политици

От новото поколение български политици – най-доброто, което имаме. Така определя Даниел Митов президентът Росен Плевнелиев. “Аз съм човекът, който го е промотирал и поканил да бъде министър на външните работи. Бях изключително доволен от неговата работа. Той отстоява евро-атлантическите ценности и добрата позиция на България в ЕС. Битката срещу руските имперски интереси за отклоняване на страната ни от европейската интеграция сме я водили заедно. Той е бил на барикадите от тази гледна точка”, каза Плевнелиев и добави, че с две ръце подкрепя номинацията му за министър-председател.

 

 

24 часа

24chasa.bg

 

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024