Политика

ГЕРБ се обяснява: Няма лошо в 8-те кредита за милиард, лихвата е висока

ГЕРБ се обяснява: Няма лошо в 8-те кредита за милиард, лихвата е висока

 

big_dgrcdyi

 

 

ГЕРБ мобилизира бившия икономически министър Лъчезар Борисов да се обяснява за скандалните кредити към 8 компании от страна на ББР.

 

 

Според него няма никакъв проблем в даването на огромните заеми, от които за над 500 милиона се подозира, че са отишли към дружества, свързвани с ДПС депутата Делян Пеевски. Не противоречало и на устава на банката.

 

 

„Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР) и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

 

 

Петков обяви, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес.

 

 

 

Според бившия министър Лъчезар Борисов наследникът му вероятно по този начин е оповестил информация, която е банкова тайна.

„Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро-, макро, средни и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

 

 

Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро-, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

 

 

 

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.

 

оф нюз

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024