Политика

Гешев мълчи за скандалните разкрития на Илчовски, но се жалва в ЕС от политически натиск

Гешев мълчи за скандалните разкрития на Илчовски, но се жалва в ЕС от политически натиск

geshev
Закриване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в Европейския съюз.
Това пише ръководството на българската прокуратура до председателите на Еврокомисията и Европарламента, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и до Венецианската комисия.
В същото време ведомството на Гешев вече трети ден мълчи по скандала с разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски и не взема никакво отношение.

В писмото си държавното обвинение се оплаква от „оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание на Република България, изразяващ се в предложени законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие“.

 

 

 

Припомняме, че миналата седмица парламентарната правна комисия подкрепи на първо четене предложението на „Демократична България“ за закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата. И макар да е сигурно, че този парламент няма да може да приеме окончателно законопроекта, главният прокурор Иван Гешев и прокурори незабавно организираха мълчаливо бдение за защита на спецправосъдието. Още тогава стана ясно, че ще се предприемат действия срещу намерението за закриването му.

 

 

 

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-то Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, прокуратурата припомня за становището си по законопроектите за специализираното правосъдие.

 

 

„Предвидените изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, се казва в писмото.

 

Според държавното обвинение разглеждането на законовите поправки става в противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

 

 

„Работи се в условията на необяснима „внезапност“, без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност“, посочват от прокуратурата.

 

 

 

В писмата и до европейските институции и до българския парламент се отбелязва, че те представляват позиция и на цялата професионална общност. Такива становища са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, подчертават от ръководството на прокуратурата.

 

 

 

 

Партиите на протеста обаче са категорични, че трябва да се закрият специализираната прокуратура и специализирания съд.
 

Според председателя на парламентарната Правна комисия Радостин Василев, цитиран от БНР, прокуратурата се чувства засегната, но партия „Има такъв народ“ няма да промени позицията си за закриване на специализираните съд и прокуратура:

 

 

„Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е – и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта“.

 

 

 

Подобна позиция изрази и един от вносителите на законопроекта – Атанас Славов от „Демократична България“: „Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това – закриване на Специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в инквизиционни репресивни органи на властта. Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми“.

 

 

 

Според Татяна Дончева от групата на „Изправи се! Мутри вън!“ има много аргументи за закриването на специализираните наказателни институции:

 

 

 

„Те могат да сезират когото искат, а след „Осемте джуджета“, след серия от арести, които нямат никакво оправдание, дава възможност сериозно да се преосмисли съществуването на тези институции. Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо“.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024