Политика

Дончева: Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала при преговорите, е вярно

Дончева: Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала при преговорите, е вярно

 

 

 

unnamed

 

 

„Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала при преговорите за листите, е вярно.

В нито един момент не сме били близо до споразумение за коалиция с БСП. Не може да се подпише споразумение, защото на „Движение 21″ не беше предложено място в коалицията“.

 

 

 
Признанието направи пред БНР Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

 

 

И поясни: „С Корнелия Нинова се разбрахме да излезем и да коментираме, ако бяхме подписали коалиционен договор. Нашето условие беше да сме част от коалиционния състав, но Корнелия Нинова я затвори в стария ѝ състав“.

 

 

 

Ние искахме да влезем коалиция и името ни да бъде включено. Нямам нищо против да присъстват имената и на другите партии. Това, което Корнелия Нинова казва, че съм поискала, е вярно. Не може тя да решава кои места са избираеми“, потвърди Дончева казаното от Нинова преди ден.

 

 
Тя посочи, че Корнелия Нинова сама не може да решава кои места са избираеми при сегашната система с преференциите.

 

 

„Въпросът за съпредседателя стои така. Нинова има проблем с вътрешната опозиция и с обществения си имидж. Само тези гласове не са ѝ достатъчни. Затова ще трябва да приеме до себе си човек, който ще ѝ донесе другите територии електорат и ще ѝ помогне за изчистване на имиджа. Не се притеснявам да кажа, че в случая това съм аз…“, посочи скромно Дончева.

 

 

 

 

Тя изрази притеснението си: „Субсидията и сега я имаме, но в коалицията тя ще зависи от Корнелия Нинова и ако тя спре да ни я плаща, дори да имаме депутати, няма да имаме юридически механизъм да си поискаме парите“.

 

 

В предаването „12+3“ Дончева допълни:

Коалиция „Изправи се! Мутри вън“ за последен път се явява с това име, това е записано в споразумението. При формирането на парламентарна група ще остане само „Изправи се!“.

 

 

В отговор на въпрос на водещия, който припомни думите на адв. Хаджигенов от сутринта, че Дончева е поискала от Нинова това, което е поискала и от ИСМВ, Дончева заяви: „Г-н Хаджигенов не е чел споразумението на коалицията „Изправи се, мутри, вън“. Той не е съпредседател и може да се идентифицира с тази коалиция, защото не е подписвал споразумението. Това е последният път обаче, в който тя се явява с това име. Социолозите прецениха, че на тези избори не е хубаво да се махне „мутри, вън“, но на следващите избори коалицията ще се казва само „Изправи се“, каза още Татяна Дончева.

 

 

Лидерът на Д-21 съобщи, че представители на партията, които най-вероятно са подслушвани, ще подадат молби за проверка до Бюрото за контрол на СРС.

 

 

 

 

Припомняме, какво е поискала Татяна Дончева пред екипа за преговори, за което информира Нинова:
1. Да се промени името на коалицията и тя да се казва “БСП за България – Д21”. Това можеше да блокира изобщо явяването ни на избори, тъй като подписката от 10 000 подписа за регистрация вече е събрана за старото име и до 26.05 няма време за нова подписка и регистрация с ново име. Отделно от това е доста некоректно към другите, при участието на седем и повече партии, само “Движение 21” да фигурира в името.
2. Да бъде съпредседател на коалицията. Останалите 6 председатели на партии съвсем естествено не се съгласиха те да са странични наблюдатели. А и не е справедливо спрямо тях, с някои от които сме заедно много години.
3. Да получи две водачески места за нея и заместника ѝ и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия, каквито възможности няма за всички“.

 

 

БНР, Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024