ОБЩЕСТВО

Ето я схемата „Чобанов“ за детските градини в София и кои са в нея

Ето я схемата „Чобанов“ за детските градини в София и кои са в нея

 

 

 

cef85e4f0f15119b90cc50abfcf0fa2c

 

 

Схемата, заради която заместникът на столичната кметица Йорданка Фандъкова Тодор Чобанов е бил уволнен, е свързана с огромни рушвети, разкриха запознати с прилагането й от години пред Lupa.bg.

 

 

 

Става въпрос за системата за прием в общинските ясли и градини, който повече наподобява търкане на лотариен билет, отколкото честно съревнование сред децата.

 

 

 

Вчера зам.-шефът на парламентарната група на Демократична България Ивайло Мирчев намекна, че Чобанов си е тръгнал заради пробив в порочната практика, като каза, че подчинената му дирекция на „Московска“ 33 е била инструмент за корупционни практики, в резултат на които е бил оказван системен натиск върху директори на забавачки да приемат деца и близки на общинари и техни познати по партийна линия.

 

 

 

 

Какво разкриват източниците ни за схемата, ощетяваща децата и техните родители с редовни документи, борещи се за всяка точка от критериите?

 

 

Определени директори, близки до Чобанов, са в схема с него. На определени родители се казва, че могат да вкарат децата си с фалшиво заявени критерии, които вдигат точките на децата им и така ги класират. Разбира се, срещу рушвет.

 

 

Говори се, че стойността му варира между 5 и 10 000 лева, в зависимост от самата забавачка, нейното местоположение, общия брой свободни места за конкретния район и набор, за който малчуганите кандидатстват. След класирането (независимо кога е то – б.р.) директорите са принудени да си затварят очите за фалшиво заявените критерии и да записват децата.

 

 

 

Тъкмо те са отговорни за прилежното преглеждане на документите, за които отговарят посочените от родителите критерии. Служебните проверки, извършвани от общината преди класиранията, касаят само тези за наличие на постоянен и настоящ адрес на територията на Столичната община, както и за редовните студенти и хроничните заболявания (при получен ТЕЛК от 50 или над 50% – от тази година – б.р.), но не и заявени като породени деца, ТЕЛК на родители и други социални, валидност на трудови книжки, оригиналност на бележки от работодатели и т.н.

 

 

 

 

Мирчев призова за разследване на действията на Чобанов.

 

Лупа бг

 

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024