Политика

Калфин: Очаква се ЕС да се намеси в Беларус като Супермен или Суперуомън, това няма как да стане

Калфин: Очаква се ЕС да се намеси в Беларус като Супермен или Суперуомън, това няма как да стане

big_lkl

 

 

 

Правителството на Беларус мачка жестоко всеки, който си помисли за протест. Целта е да се върне страха сред хората, но напрежението расте и все някога ще избухне. Това каза в студиото на БНТ бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.

 

 

 

 

Той коментира ареста на журналиста Роман Протасевич и принудителното приземяване на самолета на Ryanair. По думите на Калфин, Беларус на практика е изолирана от международните авиокомпании.

 

 

 

ЕС не може да направи кой знае какво като мерки срещу Лукашенко, коментира той. „Всички очакват Европейският съюз да се намеси като Супермен или Суперуоман“, каза бившият външен министър и обясни, че това не е възможно.

 

 

Режимът в Беларус има очевидно подкрепата на Русия, каза още Ивайло Калфин, според когото е възможно руските служби да са съдействали за ареста на Протасевич. Той обаче сподели, че според него санкциите не носят траен ефект.

 

 

Снощи лидерите на ЕС на този етап решиха да се затвори въздушното пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви възможно най-бързо списък на хора и организации в Беларус, на които на бъдат наложени допълнителни санкции, пише „Стандарт“.

 

 

Калфин коментира и създаването на коалиция около БСП, като обаче подчерта, че не може да говори от името на АБВ, защото вече няма общо с ръководството на партията. Той добави, че коалирането на левицата е нормално, след плачевния ѝ резултат на предните избори.

 

 

„Хората трудно правят разлика между ляво и дясно“, това посочи дипломатът като проблем към коалицията. Той добави, че освен критиката към ГЕРБ, левицата в България не дава никаква конкретна идея за управление.

Политика

More in Политика

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024