Политика

Новите министри: Проф. Стоилов – правосъдие, проф. Минеков – култура, проф. Кацаров – здравеопазване

Новите министри: Проф. Стоилов – правосъдие, проф. Минеков – култура, проф. Кацаров – здравеопазване

1620678198-560x390

 

 

 

Изненадата в служебния кабинет на президента Радев се нарича проф. Янаки Стоилов. Той ще заеме поста министър на правосъдието.

 

 

 

 

Късно снощи, след като Радев се е обърнал към ръководството на партията за неговата номинация, Изпълнителното бюро на БСП е дало съгласието си един от водещите юристи на левицата да попълнии състава на второто служебно правителство на президента. А днес кандидатурата на Стоилов ще бъде одобрена на подпис от членовете на Националния съвет на БСП, каквато е партийната процедура.

 

 

 

 

Проф. Янаки Стоилов ще е единственият представител на БСП в служебния кабинет. Деница Златева и Весела Лечева, за които се говореше в последните дни, са проиграли своя шанс, защото са дали съгласието си да станат министри преди имената им да бъдат одобрени от ръководството на партията.

 

 

 

Столичната мълва спрягаше за поста правосъден министър съветничката на президента по правни въпроси на президента Иванка Иванова, но явно Радев е решил да заложи на доказан експерт в лицето на проф. Янаки Стоилов.

 

 

 

Проф. Крум Кацаров, един от най-добрите ни гастроентеролози, шеф на Катедра „Гастроентерология, чернодробно-панкреатична хирургия и транспантология” към ВМА ще поеме здравеопаването от проф. Костадин Ангелов. Отказали са се от този пост поканените проф.Дечо Дечев и проф. Коста Костов.

 

 

 

 

Проф. Велислав Минеков сяда в министерското кресло на културата.  Минеков е отявлен критик на управлението на Борисов и върл противник на Вежди Рашидов. Проф. Минеков беше най-гласовитият от „Отровното трио“, но впоследствие се разграничи от Бабияккн и Хаджигенов, когато те тръгнаха към парламента.

 

 

 

Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Още от първите дни имаше много обвинения, че ще направим партия, имаше обвинения, че около нас най-често се вижда Мая Манолова, че ще използваме регистрацията на партията на Мария Капон. Аз съм отричал това през цялото време, но се наложи всичкото това да бъде възприето и да се случи“, каза той на раздяла. Сега обаче е приел да капитализира участието си в протестите с министерски пост.

 

 

 

 

За министър на образованието съгласие вече е дал проф. Николай Денков, шеф на Етичната комисия на министерството. Отказал е поста известният преподавател Теодосий Теодосиев.

 

 

 

 

Още един професор –  Христо Бозуков, ще поеме земеделието. За него се говори, че е лична квота на Георги Гергов от Пловдив. Бузуков заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

 

 

 

Новият външен министър пристига от Дания – посланик Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

 

 

 

 

Изненадващо още един дипломат от кариерата – доскорошният  представител на България в ООН Георги Панайотов е привлечен за военен министър. Бил е началник на отдела на НАТО в МВнР, а през 2010 е изпратен във Вашингтон, за да стане зам.-шеф на посолството ни. До вчера за този пост се гласеше бившият военен министър Николай Цонев

 

 

 

Все още не е ясно дали Бойко Рашков, бивш шеф на следствието и бивш депутат от левицата, ще бъде вътрешен министър. Името му ту отпадаше, ту отново влизаше списъка на министрите. Проф. Радулов, за когото също се говореше, че ще влезе в кабинета на ул. „Шести септември“ отказал този пост.

 

 

 

 

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

 

 

 

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков.

 

 

А за министър на туризма е гласена доц. Стела Балтова.

 

 

 

Служебният министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев, както многократно писахме.

 

Кабинетът ще е оперативен, както всеки български кабинет„, обяви снощи държавният глава в Бяла Черква, където бе на митинг-заря в чест на 145 години от Априлското въстание.

 

 

Румен Радев ще обяви кабинета си във вторник в 13.30.

 

 

 

Очаква се, че до това време ще е свършил конгресът на ГЕРБ, за да има време за нормално предаване и приемане на властта в държавата.

 

 

 

За този час се очаква да бъдат обявени и указите, с които президентът разпуска 45-ото Народно събрание и насрочва датата на предсрочни избори за 11  юли.

 

Епицентър

 

epicenter.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024