Катастрофи

Прокуратурата засекрети катастрофата с Вежди Рашидов

Прокуратурата засекрети катастрофата с Вежди Рашидов

 

9412bf018a9c4507b855eac2885637ad

 

Тайна е евентуалното престъпление, за което се води разследване

 

 

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за катастрофата, в която пострада бившият депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, съобщиха от Столичната дирекция на МВР., предаде в.“СЕГА“.  Инцидентът се случи във вторник на оживено кръстовище между бул. „Гоце Делчев“ и бул. „България“ в София.

 

 

Прави впечатление бързината, с която държавното обвинение се активира по случая. Само ден след произшествието на пътя е образувано разследване, което значи, че има данни за извършено престъпление. От СДВР обаче отказаха да дадат подробности за причините за катастрофата и кой от шофьорите е виновен. По неофициална информация в медиите Рашидов е карал лекотоварен автомобил, който е минал на червено по бул. „България“ и се е ударил в друга кола, след което се е обърнал до трамвайните релси.

 

Столична дирекция не отговори дали има съставен акт за нарушение на пътя с аргумента, че има образувано досъдебно производство. От полицията съобщиха единствено, че взетите алкохолни проби от участниците в инцидента са отрицателни и че няма други пострадали освен Вежди Рашидов. Това повдига въпроса какво е дало предпоставка за започване на наказателно дело по случая, след като няма водач с над 1,2 промила алкохол или причинени телесни повреди. Единствено с разрешение на наблюдаващия прокурор могат да се разгласят каквито и да е обстоятелства за катастрофата.

 

 

„Сега“ изпрати въпроси за досъдебното производство за инцидента с Вежди Рашидов на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, но не получи отговор.

 

 

Вежди Рашидов е скулптор и министър на културата в първото и второто правителство на Бойко Борисов. Бил е също общински съветник в Столична община и депутат в 44-тото и 45-тото Народно събрание от партия ГЕРБ.

 

 

 

Рашидов е разследван и преди заради своенравното поведение на пътя. На 29 ноември 2001 г. Рашидов, заедно с друг общинския съветник от СДС се сбиват с полицай, след като колата на скулптора е паркирана неправилно пред Столична община.

 

 

Полицаят е със счупен нос, а инцидентът е заснет от екип на телевизия „Евроком“ и от охранителната камера на общината. На следващия ден те са арестувани и прокуратурата завежда дело за лека телесна повреда на полицай и хулиганство. На 5 април 2002 г. прокуратурата прекратява делото срещу Вежди Рашидов с мотива, че престъпленията не са извършени.

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023