Политика

Радев: Г-н Борисов предаде ГЕРБ. Абдикира от отговорността, под която се огъна… (на живо)

Радев: Г-н Борисов предаде ГЕРБ. Абдикира от отговорността, под която се огъна… (на живо)

 

phpevvyto_559x345

 

 

Президентът Румен Радев свика  тази сутрин от 8.00 часа нови консултации за излъчване на председател на ЦИК след оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС.

 

 

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ, Тошко Йорданов от ИТН, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, Мая Манолова и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“, Мустафа Карадайъ от ДПС са в сградата на Дондуков 2. До консултациите се стигна, след като от ГЕРБ-СДС оттеглиха номинацията на Красимир Ципов, която бе единствена за поста. Така се стигна до ситуацията, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

 

 

 

Борисов абдикира от отговорността, пред която се огъна, заяви Радев. Според Атанасова Крисимир Ципов се е отказал по собствено желание.

 

 

 

Ние се подписахме под протокол на миналите консултации, председателят на ЦИК трябва да е от партията, която е първа на изборите, представете някои от другите си предложени за членове на ЦИК за председател, заяви Тошко Йорданов. От БСП бяха категорични, че няма да предложат председател.

 

 

Мустафа Карадайъ подчерта, че никой никого не може да задължи да бъде председател.

След консултациите на „Дондуков“ 2 започва изслушването на всички кандидати за членове на изборната комисия.

 

 

 

 

Вчера получих писмо, подписано лично от Бойко Борисов, че се отказва и изтегля кандидатурата н Красимир Ципов за председател на ЦИК. Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално Вас за усилията Ви да наложите именно кандидатурата на г-н Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка парламентарна група, да отстоява интересите на своята партия.

Това бяха встъпителните думи на президента Румен Радев в началото на днешните консултации за излъчване на нов шеф на Централната избирателна комисия.

 

„За съжаление, и Вашите усилия, и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяха предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остава вариантът някоя от по-малките партии да има повече смелост и гражданска отговорност да не се води от тесни лични сметки, а да поеме отговорност в името на честни и достъпни прозрачни избори, за да избегнем хаоса“, продължи той.

 

От своя страна шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че Бойко Борисов е оттеглил кандидатурата на Красимир Ципов по негова молба, след като е имало лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му.

 

 

 

 

 

 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко  Борисов оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) и с това постави пред сериозно изпитание държавния глава. 

 

 

 

 

Държавният глава беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

 

 

 

 

На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, Красимир Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. За неговата номинация настояваше председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Ден преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че единствено на ГЕРБ като на първа политическа сили подходжда да оглави ЦИК.

И изненадващо това се случи.

 

 

 

 

Срещу номинацията на Ципов възразиха яростно от БСП, от „Демократична България” и от Изправи се! Мутри вън!”.

 

 

 

Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов.

 

 

 

От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност. Така Радев беше принуден да приеме с подчертано неудовлетворение единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за 7 май от 9 часа сутринта.

 

 

 

Междувременно вчера Мая Манолова призова „Има такъв народ“ да предложи юристката Камелия Нейкова за председател на ЦИК като добър специалист, който се ползва с добро име.

 

 

Камелия Нейкова бе говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев – тогава и той бе от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член.

 

 

 

51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана зам.-председател на основаната от него партия “Нова алтернатива”.

 

 

 

 

Проблемът трябва да се реши днес, тъй като Радев заяви, че на 11 май ще издаде укази за новата ЦИК, за разпускането на парламента и насрочване на избори на 11 юли.

 

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024