Русия

Русия забрани дейността на три германски неправителствени организации

Русия забрани дейността на три германски неправителствени организации

big_6

 

 

 

Властите в Русия взеха решение, което ще получи широк международен отзвук. Русия класифицира три германски неправителствени организации като нежелани и на практика забрани дейността им, предаде ДПА.

 

 

 

Засегнати са Центърът за либерална модерност (Либмод), Асоциацията за германско-руски обмен (ДРА) и Форумът на рускоезичните европейци, се казва в цитирано от ТАСС съобщение на главната прокуратура, пише Новини.бг.

 

 

 

Според информацията разследващите са установили, че дейността на тези сдружения представлява заплаха за конституционния ред и сигурността на Русия. Решението беше предадено на министерството на правосъдието, което поддържа списъка на нежеланите организации. Седалищата и на трите организации се намират в Берлин.

 

 

 

Либмод определя себе си като мозъчен тръст за демокрация, свобода и космополитизъм. Наред с другите неща организацията публикува доклади, анализи и статии на тема Русия и си сътрудничи с Центъра „Сахаров“ в Москва. ДРА от години организира доброволчески услуги заедно с партньорска организация в Санкт Петербург. Според уебсайта си Форумът на рускоезичните европейци се противопоставя на политиката на Кремъл да присвоява интересите на рускоезичните хора в западните страни.

 

 

 

 

Правозащитници многократно са критикували Русия, че нарушава законите си, за да възпрепятства развитието на космополитно гражданско общество и да заглушава активисти. Критикуват се цяла поредица закони. Например в Русия всеки, който като организация или физическо лице получава пари от чужбина, трябва да бъде класифициран като „чуждестранен агент“. Критици недоволстват, че неправителствени организации биват обозначавани по този начин.

Русия

More in Русия

1010x570

Reuters: Русия бележи 50% ръст на печалбата си от нефт и газ. Въпреки санкциите

юни 26, 2024
0000098

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дагестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

юни 24, 2024
1010x570

Русия съобщи за високоточен удар по полигона за обучение на летателния състав на ВСУ

юни 23, 2024
1596803210-1

Захарова: Западът реагира истерично на визитата на Путин в КНДР. Тепърва ще предизвикваме истерия

юни 20, 2024
960x540

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

юни 14, 2024
1010x570 (1)

Путин: Защо ни е мобилизация? Над 300 000 наши патриоти доброволно дойдоха и се записаха

юни 9, 2024