Политика

Руските посолства в Скопие и София се разминаха по въпроса откъде дойде писмеността в Русия

Руските посолства в Скопие и София се разминаха по въпроса откъде дойде писмеността в Русия

 

95b759b28f9e4f728bf3b355b82386aa

 

 

„Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи“. Това написаха като поздрав в „Туитър“ към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин, предаде bTV.

 

 

 

„Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник“, пише още в приветствието. Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции – от благодарност към „братския руски народ”, през нападки към Москва до обидни коментари за българите. Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа.

 

 

 

„Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. „Македонската“ азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се“, написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония.

 

Съвсем различна е оценката на руското посолство у нас.

 

 

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай 24 май.

 

 

 

„Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: „България е дала на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“, обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно“.

 

 

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове.

 

 

Честит празник, скъпи приятели!

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!“.

 

 

 

 

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024