Политика

Уволненият шеф на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за 3 години

Уволненият шеф на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за 3 години

 

big_4218

 

 

 

Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация преди две  години за срок от три години и това решение не е обжалвано.

 

 

 

Това заяви уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев в двора на агенцията след като стана ясно, че правителството предлага на президента да бъде освободен от поста.

 

 

 

„Притеснява ме, че силовият вицепремиер Бойко Рашков няма право на класифицирана информация в срок от три години, от които са минали две. Тази забрана не е обжалвана, а ние работим с класифицирана информация“, каза Георгиев.

 

 

 

Георгиев заяви, че ДАНС не е подслушвала политици и докладът за това бил на бюрото на премиера Стефан Янев

 

 

Той е категоричен, че „премахването му като председател на Агенцията е „неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България”.

 

 

 

„В резултат на работата, която сме свършили, имаме много награди. Работата, която сме свършили не се оценява, категоричен е шефът на ДАНС.

 

 

 

„За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“.

 

 

Той изтъкна, че при последното ни участие във формата на НАТО след представянето на информацията по шпионския скандал всички държави са подкрепили България за правилната политика и това, което се върши от службите за сигурност у нас.

 

 

 

Относно взетия дълъг неплатен отпуск той каза, че още на петия ден, след като е започнало да се говори в медиите, е внесъл в Министерския съвет документи за прекратяването ѝ. Три дни след това е поканен на среща, на която му е казано, че не иска да работи със служебния кабинет.

 

 

 

Бях поканен на среща и премиерът ми каза, че аз не искам да работя със служебния кабинет. Нито съм твърдял такова нещо, нито твърдя. Цялата работа прилича на това – ако си с шапка защо си с шапка, ако си без шапка, защо си без шапка“, категоричен бе Димитър Георгиев.

 

 

 

И поясни: Шпионският скандал и олигарсите не бяха пипани от години. ДАНС миналата година беше приета в Шенген за ДАНС, благодарение на свършената работа.

 

 

„В продължение на целия си период като председател на ДАНС не съм правил интервюта и не съм коментирал нищо, защото водещият принцип за мен в работата е бил да се даде възможност на контраразузнаването да работи и да си върши работата по най-добрия начин с оглед опазването на националната сигурност. За себе си съм удовлетворен и смятам, че колегите ми са достойни за уважение и много добри професионалисти като служители на ДАНС„, изтъкна той.

По думите му ДАНС е извършвала само своите законови правомощия.

 

 

 

 

Той заяви, че си чака указа от президента за освобождаване и с гордо вдигната глава ще си тръгне от ДАНС със самочувствието, че е свършена много работа.

 

 

 

 

След като мотивът за моето освобождаване е, че е уронен престижът на ДАНС, чакам си указа. Аз ли уроних престижа на службата? Аз съм работил с пет правителства, откъде-накъде ще се говори за уронване на престиж? Последните години е работено перфектно със сектора за сигурност и прокуратурата. Тръгвам си с гордо вдигната глава“, посочи Димитров.

 

 

 

Не се крия, явих се на третия ден, отсече той на въпрос за законната му отпуска. Тя е прекратена, но всеки има лични причини, коментира още Георгиев. Говореше се, че съм търсен, че се укривам, а аз внесох в правителството документите за прекратяване на отпуската ми, отсече той.

 

 

 

Направил съм доклад, изпратил съм го на премиера вчера, не се потвърждават данните за подслушване. Вчера не ме прие, днес не се чухме по телефона, беше зает, заяви Георгиев на въпрос за плъзналите в медиите твърденията, че политици от опозицията са били подслушвани.

 

 

 

Въпросът със СРС-тата е много чувствителен. Аз съм с чиста съвест и съм докладвал писмено на премиера и президента. Не се потвърждава изнесеното в медиите за подслушването на политици, пак повтори досегашният шеф на ДАНС.

 

Секторът за сигурност работи с национална класифицирана информация и с такава на НАТО и ЕС, обясни още той.
 

 

 

Предложението за отстраняването на Георгиев трябва да бъде прието от президента Румен Радев. „Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани”, обясни мотивите си Янев по-рано през деня.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024