Политика

Уникално! Спасяват туризма с нова Covid мярка – учители и ученици на почивка без пари (ВИДЕО)

Уникално! Спасяват туризма с нова Covid мярка – учители и ученици на почивка без пари (ВИДЕО)

 

denkov_vasilev_baltova_bgnes

 

 

Уникална мярка срещу коронакризата въвежда служебният кабинет – учители и ученици, които изстрадаха цяла година в рулетката „присъствено – онлайн обучение“, ще отидат на почивка – на море или планина, за сметка на държавата!

 

 

30 000 учители, ученици и медици ще почиват по една седмица в хотели за сметка на държавния бюджет. Целта е не само да отдъхнат, но и да се запълнят дефицитите от социалното общуване заради пандемията. 

 

 

Това стана ясно на общ брифинг на министрите на финансите, образованието и туризма. Туроператорите ще подготвят специални пакети за децата и преподавателите, които ще включват културни програма, посещения на музеи и забележителности. Тази програма ще подпомогне и туризма, подчерта министър Балтова.

 

 

 

В почивката ще могат да се включат ученици от 1 до 11 клас, а училищата ще разпределят желаещите и ще сключват договорите с туроператори, обясни министър Николай Денков.

 

 

Още една програма, започната от предишното управление, е на финала – за профилактика и рехабилитация на учители. 400 000 лева са предвидени по нея за безплатни прегледи и при необходимост възстановяване на преподавателите, каза още Денков.

 

 

 

Работим да видим какви възможности има да се поемат тестовете за коронавирус на чужди граждани, за да се подпомогне туризма, допълни финансовият министър Асен Василев.

 

 

 

„Още преди ние да влезем като правителство бюджетът не се актуализира, а започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел“. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

 

 

Намерихме буфери по министерствата, чрез намаляване на разходите основно за персонал, продължаваме да търсим средства, за да може да продължи помощта към пенсионерите.

 

 

Всички бизнеси вече са отворени, но тези, които разчитат на туристи от чужбина продължават да бъдат най-силно засегнат. Минаваме в режим, в който подпомагаме бизнесите да се възстановят, да преминат през икономическата криза, да заработят нормално. В тази насока са всички мерки, които търсим, обясни Василев.

 

 

От централен бюджет успяхме да намерим средства, с които да вдигнем заетостта.

 

 

 

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес“, заяви министърът на образованието Николай Денков.

 

 

 

Лупа бг, Оф нюз

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024