Политика

Честитка от ГЕРБ: Искат нови цени на билетите и картите за градския транспорт в София

Честитка от ГЕРБ: Искат нови цени на билетите и картите за градския транспорт в София

980x551_1509007487

 

 

ГЕРБ предлага създаване на комисия, която да преразгледа тарифната политика след старта на т.нар. тикет система

 

 

Столична община се готви да преразгледа цената на превозните документи в градския транспорт на града, без засега да дава яснота дали планира да увеличи или намали тяхната цена. Управляващите в София – групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС),  предлага създаване на комисия за изготвяне на нова тарифна политика на столичния обществен транспорт.

 

 

Заместник-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков ще внесе доклада, който е следствие на функционирането на нова единна система за електронно таксуване, съобщиха от СОС. Освен новите електронни канали и методи за заплащане, системата дава възможност за анализ и оптимизация на тарифната политика, допълват от „Московска“ 33.

 

 

 

Изборът на вид транспорт от пътниците зависи от няколко фактора, като време за пътуване, необходимост от прекачване, обща цена, комфорт на пътуването и надеждност, се казва в съобщението.

 

 

 

Въвеждането на нови тарифни продукти, които да отчитат пропътуваното време и/или разстояние ще допринесат, от една страна, за по-справедливо таксуване на реално използваната от пътника транспортна услуга, а от друга ще повишат приходите на системата на обществения транспорт и съответно качеството на обслужването, коментират още от ГЕРБ.

 

 

„За да има социален ефект за гражданите, както икономическа обосновка на предлаганите услуги, е необходимо преразглеждане на цялостната тарифна политика и оптимизиране на предлаганите абонаментни превозни документи. Акцентът на тарифната политика следва да е насърчаване на използването на по-дългосрочни превозни документи за обществен транспорт, което е общоевропейска практика при предлагането на услугата обществен градски транспорт“, казва Зафир Зарков.

 

 

 

Предвид комплексността на задачата и изключително високата обществена чувствителност по въпросите, свързани с ценообразуването на превозните документи, Зафир Зарков предлага да се създаде временна комисия с участие на общински съветници и представители на общинската администрация, като бъдат поканени и представители на научните среди.

 

 

 

Целта на работната група ще бъде да разгледа предложенията за промени в тарифната политика, да разреши противоречията, да приеме общи стратегически насоки и конкретни мерки, които да доведат до:

 

 

–        Осигуряване на необходимите приходи за устойчиво функциониране и развитие на обществения транспорт.

–        Цените на превозните документи да станат конкурентни спрямо възможните алтернативи, което означава, че те трябва да осигуряват оптимален баланс между качеството и цента на услугата.

–        Осигуряване на услуга на социално поносима цена за някои категории пътници.

 

 

–        Икономически ефект за потребителите на услуги на обществения транспорт под формата на икономии на време за пътуване, оптимизиране на разходите за транспорт на домакинствата и повишаване на интереса към обществения транспорт.

–        Намаляване на дела на пътуванията с лични автомобили на територията на общината.

 

 

Заради ремонта на „Цар Шишман“

 

 

Промени в режима на локалното платено паркиране за живеещите в района на улица „Цар Иван Шишман“ ще разгледа общинският съвет в четвъртък. Заради започналите ремонтни дейности в участъка от ул.”Ген. Паренсов“ до пл. ”Народно събрание”, шефът на СОС Елен Герджиков и зам.-кметът по строителство арх. Ангел Джоргов предлагат до края на рехабилитацията имащите право на паркиране в Подзона 4 /Ул. ”Граф Игнатиев”, ул. ”Алабин”, ул. ”Княз Александър 1”, бул. ”Цар Освободител”, бул. ”Васил Левски”/ да могат да паркират и в Подзона 5 /Бул. ”Княз Александър Дондуков”, бул. ”Васил Левски”, бул. ”Цар Освободител”/ и Подзона 11 /Бул. ”Васил Левски”, бул. ”Цар Освободител”, бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. ”Проф. Фритьоф Нансен“/.

 

 

Друга промяна, която вносителите предлагат е със заповед на кмета на Столична община да бъде въведена временна организация на движение, според която за периода на строително-монтажните работи се забранява влизането и паркирането на МПС в участъците от улиците, които временно стават тупикови, с изключение тези със стикер за локално платено паркиране в Подзона 4. Отново със заповед на кмета се предвижда да се осигурят паркоместа за зареждане на заведенията и магазините в района на извършваните ремонтни дейности, до тяхното приключване. Допълнително становище на ресорната комисия към СОС е  служебните абонаменти на пл. „Народно събрание“ да бъдат закрити до края на ремонта.

 

 

Повече автомобили по „Съборна“

 

 

С гласовете на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО- „Атака“, както и на групата на БСП, транспортната комисия в Столичния общински съвет прие предложение на шефа на комисията – Карлос Контрера от ВМРО, паркоместата по централната улица „Съборна“ да се увеличат с 26 броя и заедно с наличните в момента да станат около 40 . Това ще бъде постигнато, след като сегашната зона за успоредно паркиране по „Съборна“ бъде заменена с места за косо паркиране. Предстои решението да бъде гласувано и на предстоящото заседание на СОС в четвъртък. Любопитното е, че м.г. части от „Съборна“ бяха затворени за движение на автомобили, а паркоместата по улицата бяха намалени, именно с гласовете на ГЕРБ. За повече паркоместа по „Съборна“ настояваха най-вече собствениците на магазини, заведения и бутици по улицата.

 

 

Транспортната комисия засега отложи решението по второто предложение на Контрера – общината да разположи подвижни електрически колчета – т.нар. пиломати, на пресечката на „Съборна“ с с ул. „Цар Калоян“ в посока площад „Света Неделя“. Целта отново е да се удовлетворят исканията  на съдържателите на магазини и заведения и на техните клиенти да стигат с автомобили до обектите си. От лятото на 2020 г. автомобилното движение по „Съборна“ в посока „Света Неделя“ е забранено. Ограничението обаче масово не се спазва.

 

 

Сега

segabg.com

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024