Политика

Чорбанов: Щабът беше един неофициален говорител на министър-председателя (ВИДЕО)

Чорбанов: Щабът беше един неофициален говорител на министър-председателя (ВИДЕО)

5fe0496bd30ab

 

 

 

Имунологът и бивш депутат от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов говори за  мерките срещу коронавирус, работата в парламента и българската ваксина пред „Евроком“. Той коментира и фактът, че законово Националният оперативен щаб не е функционирал от 15 април.

 

 

Най-големият проблем беше, че нямаше никаква комуникация със здравните власти в Народното събрание. Тя беше от два типа: два пъти здравният министър дойде по свое желание в парламента, съгласно правилника, нахока всички, че не спазват мерките и си излезе без да получи никакъв въпрос. Вторият контакт беше в здравната комисия, в която му се задаваха  конкретни въпроси, на които се отговаряше по един и същ начин.

 

 

Течаха въпроси защо в момент когато имаше тотален недостиг на ваксини никой не се обърна към други производители на ваксини, които не са одобрени централно от ЕК. Отговорът беше, че нямаме право на това и аз посъветвах всеки администратор да се обади на колегата си в Словакия, в Унгария да попита как тези страни са заобиколили тези европейски норми, когато населението им видимо страда от недостиг на ваксини, но нямаше отговор на всичко това.

 

 

Защо нямат контакт с този тип специалисти, които са имунолози, епидемиолози, вирусолози. На практика с тях не се контактува, а се взимат мерки, които копират европейските такива. Това каза имунологът и бивш депутат от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов пред „Евроком“.

 

 

 

„Проповядваше се винаги, че Националният оперативен щаб е консултантски орган, който дава съвет на министъра, а министърът взима решение въз основа на съветите, които проповядва този щаб“, коментира той и допълни, че сме виждали случаи, в които по средата на пресконференция влиза бившият министър-председател и казваше едни правилни насоки на работа и всички мълчаха и го слушаха. Аз не съм сигурен, че всичко, което се правеше към този момент е било продиктувано от светлото решение кое ще бъде най-добре за населението като здравна политика. Щабът беше един неофициален говорител на министър-председателя“, коментира проф. Чорбанов.

 

 

 

„Извънредното положение се обявява само и единствено, за да се оправдаят мерки, които са противоконституционни. Само в този случай могат да се заобиколят права на гражданите, които са по конституция като забрана да се събират, да се носят маски и т.н. Всички тези права могат да бъдат суспендирани само в условия на извънредно положение и затова то се обявява. Ако става дума за моето лично мнение е, че не трябва да има маски на този етап.

 

 

Аз съм на мнение, че хората така или иначе не се разболяват масово навън. В момента текат тестове на масови мероприятия, на концерти, на хора без маски умишлено, за да се види какъв процент от тях впоследствие могат да бъдат заболели от коронавирус. Миналото лято това не се случи дори и на масовите протести. Случи се когато, може би и заради лошото време, хората бяха затворени“, каза още имунологът.

 

 

Относно мерките в страната проф. Чорбанов коментира, че не вижда логика в тях. „Независимо от проповядваните страхове, че може да настъпи трета или четвърта вълна и въпреки строгите мерки, които бяха взети третата вълна мина през всички страни. Аз бях критикуван, че тези строги мерки облекчават здравния натиск, но някои от държавите, които се затвориха много направиха рекордите по това отношение. Пример е Израел преди да направят масовата имунизация, те минаха през три пълни локдауни, но след като отвориха веднага удариха тавана по заболеваемост“, каза още той.

 

 

 

Относно зелените коридори за хората над 60 години проф. Чорбанов смята, че това е трябвало да се случи още в началото. „Проповядва се тезата, че хора, които са болни не трябва да се ваксинират. Но става въпрос за инфекциозни болести, а не хронични болести. Възрастните хора и хора със съпътстващи заболявания трябваше да бъдат ваксинирани още в началото на пандемията и само бившият здравен министър Костадин Ангелов може да отговори защо не е направено“, коментира бившият депутат.

 

 

 

 

Евроком

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024