Политика

Ангелов изпищя от разкритията на служебното правителство: Целта е да уронят престижа ми

Ангелов изпищя от разкритията на служебното правителство: Целта е да уронят престижа ми

big_565591e4d

 

 

 

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов смята, че се цели да му се урони престижа след последните разкрития на служебното правителство.

 

 

 

„Над 1050 са чакащите в България за трансплантации. По отношение на болница „Лозенец”, в момента приказките са много. Никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили в Национална дирекция „Медицински надзор”, за докладвани в Министерството на здравеопазването и веднага е било разпоредено от мен да бъдат изпратени в разследващите институции, а именно в ДАНС и в ГДБОП”.

 

 

По този начин коментира в „Неделята на NOVA” бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов скандала с възможни незаконни трансплантации на човешки органи в болница „Лозенец”.

 

 

 

 

„Така че вероятно резултатите от проверката сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, за да може сега д-р Кацаров да говори, защото това, което виждам от него до момента, са само приказки”, заяви Ангелов.

 

 

 

„Считам, че д-р Кацаров, след като казва това като „А”, трябва да стигне и до „Я”, защото в другия случаи е пропаганда и той се стреми по някакъв начин да урони доброто ми име и на някой друг”, каза Ангелов.

 

 

Той категорично отрече да се е обаждал за промяна на хода на трансплантации в Изпълнителна агенция „Трансплантации”.

 

 

 

„Проблемът с трансплантациите е многогодишен. Той започва в така наречените „донорски бази”. Много е важно координаторите в тези бази да са добре обучени и мотивирани. Ние увеличихме тяхното заплащане, създадохме характерна длъжностна характеристика, проведохме обучения, а д-р Георги Деянов влага цялото си сърце, за да може да подобри трансплантациите”, отечете Ангелов и добави че сериозни проблеми има и в регистрите за трансплантации и при комуникацията между отделните ведомства.

 

 

 

Проф. Ангелов припомни, че Министерство на здравеопазването не е разследващ орган, ето защо цялата информация за нередности са изпратени при компетентните по тези въпроси институции.

 

 

 

Той коментира и другия скандал – смяната на цялото ръководство на „Александровска болница”, на която беше директор, преди да стане здравен министър в правителството на Бойко Борисов.

 

 

 

„Проверката на „Александровска болница” не беше точно проверка. Това беше една наказателна акция, която беше извършена от Министерството на здравеопазването, след като не можаха да намерят нищо за мен, като министър, с което да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар”, заяви Ангелов.

 

 

 

По думите му дълговете на „Александровска болница” са намалели, увеличението на загубите през годините се дължи на амортизационни отчисления за скъпа техника, приходите са се удвоили, заплатите растат и се изплащат навреме и няма логика в твърденията, че лечебното заведение е пред катастрофа.

 

 

„Виждам само цел да се урони престижа ми”, констатира бившият здравен министър.

 

 

Той добави, че дълговете на лечебните заведения в България са над 600 млн. лева. Като почти всички структуроопределящи болници имат значителни задължения. А твърдения за точене на Здравната каса трябва да се доказват с факти, иначе са медийна пропаганда.

 

 

 

Относно ситуацията с ковид пандемията проф. Костадин Ангелов е оптимист, защото сега болниците са по-подготвени по отношение на вируса, но е песимист заради новото управление на кризата.

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024